SVETSKI DAN DIJABETESA Nivo šećera proverilo dvestotinak Vranjanaca

Eko Taxi Vranje

Faktori rizika - nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, pušenje, konzumiranje alkohola (Foto: Vranjske)

Povodom 14. novembra, Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, u ponedeljak su  u glavnom holu Doma zdravlja u Vranju, u organizaciji Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom i partnerskim organizacijama, obavljeni besplatni preventivni pregledi.Pregledi  podrazumevaju merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska. 

Podeljen je i zdravstveno-edukativni materijal i dati saveti u vezi sa zdravim stilovima života. 

– Poslednjih godina akcije su sve masovnije, tako da je u ponedeljak nivo šećera u krvi  proverilo oko dve stotine ljudi za dva sata koliko je trajala akcija – kazao je za portal Vranjske Dragan Pešić, načelnik Centra za prevenciju Doma zdravlja.

On je dodao da je važno da se tokom akcije građani upoznaju sa faktorima rizika (nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, pušenje, konzumiranje alkohola) i spreče dobijanje dijabetesa.

– Na ove faktore rizika možemo uticati, tako što ćemo ih modifikovati i eliminisati.

Na taj način možemo sprečiti ili odložiti početak bolesti ili, ukoliko je do bolesti ipak došlo, uz pomoć sekundarnih preventivnih mera možemo promeniti tok bolesti i sprečiti nastanak eventualnih komplikacija – kazao je Pešić.

Četrnaesti novembar kao Svetski dan borbe protiv dijabetesa ustanovljen je 2007. godine, od kada se obeležava i u Vranju.

Na ovaj dan 1922. godine, naučnik i lekar Frederik Bantiga dobio je Nobelovu nagradu za otkriće insulina, pa je taj datum u Zdravstvenom kalendaru obeležen kao Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

S. Cvetković  • Ostavi komentar