Svetski dan borbe protiv side

Eko Taxi Vranje

,

Vranje, 1. decembar – Životni vek osobe sa hivom je ograničen, uvek na kraju dolazi do smrtnog slučaja. Sa terapijom i pod uslovom da se bolest otkrije na vreme, može se s tim živeti do 20 godina, rečeno je na predavanju o prevenciji HIV-a, održanom u Sali OKCE, povodom Međunarodnog dana borbe protiv side.Dejan Petković, vršnjački edukator za HIV/AIDS, upoznao je prisutne sa istorijatom ove bolesti, i napomenuo da je poreklo virusa iz Afrike, da se prvi put pojavio 1981. godine u Americi, a 1985. godine u Jugoslaviji.

Zdrav čovek ima 1200 limfocita po milimetru kubnom krvi, a kada Hiv uđe u organizam, uništava te limfocite. Onda kad broj padne na dvesta dolazi do stadijuma side.

Petković je istakao da se HIV može naći u krvi, vaginalnom sekretu, semenoj tečnosti, majčinom mleku, a postoje tri načina njegovog prenošenja, putem zaražene krvi, nezaštićenog seksualnog odnosa i putem vertikalne transmisije.

– Vertikalna transmisija je prenošenje infekcije s majke na dete, to je najnehumaniji način prenosa jer tada mi ne biramo hoćemo li „primiti“ HIV. Dete ne može da bude odgovorno niti krivo za to što se desilo.

– Opreznost i obavezno korišćenje prezervativa jer jedino tako smanjujete šansu za infekciju. Od velikog značaja je edukacija stanovništva o načinu širenja virusa i merama koje se mogu preduzeti kako do infekcije ne bi došlo,  zaključio je Petrović.

Međunarodni dan borbe protiv side obeležava se od 1988. godine, a crvena traka kao simbol ove bolesti upotrebljava se od 1991. godine

J. R.

   • Ostavi komentar