Sukob vranjskih anesteziologa

Eko Taxi Vranje

Dr Čedomir Stanimirović, Dr Slavče Antanasković, Post dr Stanimirovića

Dr Čedomir Stanimirović, anesteziolog, osporio je tvrdnju svog kolege dr Slavče Antanaskovića koji je izjavio da je kreirao je novu metodu u anesteziologiji koja se zove lateralna endotrahijalna intubacija (LETI).U postu na FB stranici portala Vranjske dr Stanimirović je napisao:

„Ta metoda je uvedene u praksu bolnice u Vranju 2001.godine. Rad sam prikazao na sastanku anesteziologa Jugoslavije na Cetinju 2002. godine.“

U izjavi za naš portal dr Stanimirović pojašnjava:

U pitanju je drugačiji  način izvođenja intubacije,to jest, stavljana gume u dušnik kod pacijenata koji treba da se operišu u potpunoj anesteziji ili kod pacijenata koji su povređeni . Uobičajen način izvođenja je da se kod takve radnje lekar nalazi iza glave pacijenta, gotovo u 95 % slučajeva. U časopisu američkog udruženja anesteziloga „JAMA“, 2.000. godine, pronašao sam članak o drugačijem načinu izvođenja te procedure. Pacijentu se prilazi napred, licem u lice.Nakon toga počeo sam sa primenom te metode i u toku dve godine uradio sa kolegama 58 operacija i reanimacija, kaže dr Stanimirović.

Dr Antanasković je izjavio da se LETI metoda već primenjuje.

Taj pristup je potpuno nov u svetu i već ima primenu kada nije moguć prilaz iza glave, što je inače standardan pristup.Takve situacije se dešavaju na primer u malim ambulantnim kolima, kada je potrebna intervencija na licu mesta, u bolesničkom krevetu, uvek kada je fizički pristup pacijentu otežan. Pogodan je i za edukaciju specijalizanata koji lakše mogu da prate šta lekar-edukator radi. Posle više godina usavršavanja, konačno sam ga „autorizovao“ – rekao je Antanasković u izjavi za portal Vranjske.

Dr Slavče Antanasković kreirao novu metodu u anesteziologiji  • Ostavi komentar