Stres i nedostak sna uzrok pojave sedih pramenova

Eko Taxi Vranje

Seda kosa je kosa bez pigmenta, „mrtva“ kosa ili „šuplja“ dlaka. Nema kiseonika u sebi, nema ono što ima zdrava dlaka, pa zbog toga žene imaju veliki problem u uspešnom prekrivanju sede kose – kaže Slavica Stefanović, frizerka.Ona je istakla da seda kosa više nije nešto što ukazuje na starost i ukoliko postoji istorija prerane pojave sede kose u porodici, verovatno će se preneti i na druge generacije. 

Stres i nedostaka sna su veliki uzroci pojave sedih pramenova u ranim godinama. Dame moraju da obrate posebnu pažnju kada kupuju farbu za kosu. Na nekim kutijama piše „ne prekriva sedu kosu“, što znači da je to farba za zdravu kosu sa velikim procentom hidrogena koji nema nikakvog efekta na sede vlasi – objašnjava frizerka.

Dame čija je kosa pokrivena kompletno sedim pramenovima, prema njenim rečima, treba da koriste svetlije boje kada biraju, jer je u suprotnom, u slučaju tamnih boja, prelaz mnogo vidljiviji i damama stvara problem težeg održavanja.

Moja preporuka je da se uz farbu koristi troprocentni hidrogen koji će lepo pofarbati sede i osim toga, kosa će izgledati zdravije. Da ne greše više i kupuju hidrogen sa većim procentom od broja tri – preporučuje Slavica Stefanović, frizerka.  • Ostavi komentar