Stošići posle pet godina dočekali pravdu

Eko Taxi Vranje

Dragan Stošić

Pre četiri godine i sedam meseci, 27. juna 2012. godine, Dalibor Stošić (27) iz Vranja, Proleterskih brigada 1. u jednoj vršnjačkoj tuči, pored više povreda po celom telu, zadobio je teške telesne povrede – gubitak sluha u desnom uhu i poremećaj centra za ravnotežu zbog preloma lobanje.Posle više rasprava, Osnovni sud u Vanju, 20. aprila prošle godine, (tek posle tri godine i 10 meseci), za ovo delo oglasio je krivim ratobornu braću – Nikolu Stanojković zvanog Jože (27) i Stefana Stanojkovića zvani Roki (24), iz Vranja.

Stariji brat Nikola, prvostepenom presudom Osnovnog suda u Vranju, osuđen je na kazne zatvora od 15 meseci, a Stefan na devet meseci u sopstvenom stanu uz elektronsku nanogicu.

Za četiri godine i sedam meseci traganja za pravdom, ni sam ne znam koliko sam vrata otvorio na raznim institucijama. Ali, kako to poslovično kod nas biva, zahvaljujući „efikasnosti“ sistema i države, ova dvojica siledžija ne samo da nisu na izdržavanju kazne, već mene i porodicu i danas zlostavljaju i prete nam – žali se Dragan, otac teško povređenog Dalibora.

Dragan dodaje da su pojedina ročišta pred Osnovnim sudom u Vranju, bila prave pozorišne predstave u kojima su braća Stanojković bili glavni akteri, a država, sud i policiji igrali su epizodne uloge.

Njemu i supruzi Slavici, koja je obolela od posledica trauma nad trajno bolesnim detetom, nije nikako jasno zašto se toliko dugo čekalo na prvostepenu presudu, i zašto je žalba Apelacionom sudu u Nišu otišla tek 6. decembra – pre manje od dva meseca.

Inače, na osnovu izvedenih dokaza, sud je utvrdio da su okrivljena braća Nikola i Stefan Stanojković, 27. juna 2012. godine, oštećenom Daliboru Stošiću teške telesne povrede naneli udarcima drvenim letvama, nogama i rukama, u Ulici Koče Racina nešto posle 02,00 časova.

Bolom skrhani Daliborov otac Dragan dodaje na kraju da bi te kobne noći epilog tuče mogao da bude tragičan, da se da nije bilo prisebnog taksiste Aleksandra Stojanovića iz DIG taksija.

– Kolega je, prolazeći noću pored barake 4. Mesne zajednice, pored puta vide teško povređenog Dalibora, ubacio ga u kola i odvezao na Prijemno-trijažno odeljenje vranjske Bolnice – kaže Dragan. 

Sudija Aleksandra Tošić Arsić, koja je i donela prvostepenu presudu, potvrdila je da je Apelacioni sud u Nišu, na raspravi održanoj 18 januara, u potpunosti potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Vranju.

Na pitanje da li je put do pravde morao da traje tako dugo, sudija Aleksandra Tošić Arsić je objasnila da se na prvostepenu presudu dugo čekalo, jer policija u više pokušaja nije mogla da pronađe jednog od braće Stanojković, kako bi mu uručila poziv.  • Ostavi komentar