STOŠIĆ: Ne diskriminiše autizam nego zakoni

Eko Taxi Vranje

Ne diskriminiše autizam, diskriminišu zakoni, poručila je ali i upozorila u ime 4.000 majki dece sa autizmom u Srbiji Ivana Stošić, koordinatorka Koalicije za transparentnost juga Srbije, nakonferenciji za medije koja je u petak održana u prostorijama Nove Srbije.– U svojstvu jedne od 4.000 majki potenciram da postoji kolizija između onoga što propisuje Zakon o radu koji predviđa nadoknadu za decu sa teškoćama u razvoju do pete godine, dok Zakon o finansiranju porodica sa decom ne prepoznaje decu sa autizmom, već jedino decu obolelu od raka, što nama naravno ne smeta, ali je taj zakon tako široko postavljen da i nakon mišljenja stručnjaka iz tercijarnih ustanova, drugostepena komisija odbija da produži bolovanje majkama dece sa autizmom – navodi Stošićeva.

Ivana Stošić traži da društvo ima isti tretman prema svim majkama koje imaju obolelu decu od retkih ili drugih bolesti!

– Autizam se tretira kao stanje od 1970. godine, a broj obolelih se znatno uvećao u odnosu na to vreme, društvo, međutim, pruža jedino logopedsku pomoć, ali su posle pete godine nevidljivi ljudi, pa o tome treba da odluči Ustavni sud. Problem stvara široko postavljeni zakon o pomoći porodicama sa decom, pa se ne prepoznaje potreba da roditelji deteta sa autizmom moraju 24 sata da budu sa detetom! Ovako kako je sada, to je brutalno, nehumano, neljudski, diskriminatorski, pa se zato javlja problem učitelja iz OŠ «Svetozar Marković» u Vranju koji je iako otac autističnog deteta, prebačen u seosku školu, pa je morao da štrajkuje glađu – ističe Ivana Stošić.

Koordinatorka Koalicije za transparentnost juga Srbije zatražila je na kraju «da prioritet nije promena zakona, već spremnost društva da prepozna sva stanja, zatim, da pravnici budu u drugostepenim komisijama za bolovanja, a ne da reumatolozi određuju da li majci deteta sa autizmom treba produžiti bolovanje ili ne, kao i da je naknada za tuću pomoć i negu pravo deteta, a ne roditelja»!

Stošićeva je izrazila veliku zahvalnost Novoj Srbiji u Vranju koja joj je omogućila da održi konferenciju za novinare i da govori u ime 4.000 majki dece sa autizmom!

S. Kostić  • Ostavi komentar