Stevanović: Uskoro rešavamo i UP Vranje

Eko Taxi Vranje

Državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović najavio je brzo rešavanje problema koji su u potpunnosti zaustavili poslovanje Ugostiteljskog preduzeća Vranje i stavljanje ove firme u funkciju. 

UP „Vranje“ sada se zove Privredno društvo za „Ugostiteljstvo, usluge i turizam“ d.o.o. i više skoro da ne postoji u stvarnosti.

Firma je zaključana, struja je isključena, radnici na sudu traže pravdu, sud je dosudio prodaju „Motela“ da bi se isplatili zaposleni, država, koja je tu prodaju zaustavila, želi „Motel“ za sebe da bi tu napravila kancelarije…

 

Procenjuje se da je ukupna vrednost firme oko 80 miliona dinara, dok dugovi dostižu i do 120 miliona.

 

Tadašnja Agencija za privatizaciju počela je prodaju UP još 2002. godine, da bi na kraju, posle niza neuspešnih pokušaja prodaje,  zaključkom Vlade 2011. godine postala državna svojina.

Na kraju, ovo nekada uspešno društveno preduzeće zatvoreno je maja 2015. godine, pa je tako zatvaranju i neminovnom ruiniranju izloženo oko 20 objekata firme (hotel, motel, više restorana i kafana) ali i oko 50.000 kvadrata zemljišta.

Sekretar, ali i vodeći naprednjak juga Srbije Dragan Stevanović  rekao je u intervjuu za „Vranjske“ da je predlog države, koji je on izneo, bio da se kroz stečaj UP-a štiti imovina, da se ono izda u zakup i stavi u funkciju pre prodaje.

 

– Šta je tu nerealno? Kome to ne odgovara? Onima koji su u ovakvom stanju i statusu držali preduzeća i iz toga izvlačili ličnu korist. Ali brzo ćemo i to da rešimo – kaže Stevanović.

 

Kao već izbrušeni političar on kaže da su u ovom času glavna briga države radnici.  

 

– I u najboljoj nameri, da radnicima ne bismo uskratili prava i mogućnosti, ispali smo neefikasni. Zato ponavljam – sada ćemo rešiti stvar i tamo – najavio je Stevanović.

 

Ostaje da se u praksi vidi kakve su namere vlasti, ali Dragan Popović, socijalista na čelu UP-a, ovih dana ipak neće mirno spavati.

 

Bilo kako bilo, vreme za rešavanje problema u Ugostiteljstvu davno je isteklo, ali, bolje ikad nego nikad.

 

Ovakav rasplet mnogima se neće svideti, ali, on je neminovan – ukoliko Vranje želi da spase svoje jedino turističko preduzeće, krajnje mu je vreme, bez obzira na sve.

 

Ako ono, već odavno, nije i isteklo.

   • Ostavi komentar