STANKOVIĆ: Poreska osnovica na lokalu u zakonskim okvirima

Eko Taxi Vranje

Starost kuća i stanova utiče na visinu amortizacije za koju se umanjuje porez na imovinu: Ivan Stanković (Foto: Vranjske)

Član Gradskog veća za budžet i finansije Ivan Stanković izjavio je za štampano izdanje „Vranjskih“ od četvrtka da se „lokalna poreska administracija prilikom utvrđivanja osnovice za ovaj porez kreće u zakonskim okvirima“.– Zakon o porezima na imovinu ne poznaje tip, vrstu i starost objekta, ali starost kuća i stanova utiče na visinu amortizacije za koju se umanjuje ova vrsta poreza – kazao je Stanković, reagujući na oštre primedbe građana koji žive u stambenim objektima starim više decenija na visinu poreza.

Većnik za finansije j podsetio da je maksimalni iznos amortizacije do 2013. godine bio 75 odsto, ali da je Skupština Srbije te godine taj procenat smanjila na 40 odsto i da lokalna poreska administracija u Vranju poštuje taj zakonski okvir.

Najviše primedbi na iznos poreza na imovinu i visinu amortizacije izneli su građani Vranjske Banje, jer je za dve kuće sagrađene 1904. i 1964. godine, prilikom utvrđivanja poreza na imovinu, uračunata maksimalna amortizacija od 40 odsto, iako je razlika u starosti tih kuća čak šezdeset godina.

S. Kostić  • Ostavi komentar