STANKOVIĆ: Ima nade za Jugokoop

Eko Taxi Vranje

Uz samo malo dobre volje nadležnih, realno je očekivati da se, do kraja ove ili početkom naredne godine, pokrene proizvodnja u bujanovačkoj Klanici „Jugokoop“, potvrdio je i Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.-Da ne obećavam previše, ali nadam se da ćemo, u toku ove, ili početkom sledeće godine, završiti sve što je potrebno i u „Jugokoopu“ pokrenuti proizvodnju – rekao je Stanković.

To je, kako je rekao šef Koordinacionog tela, dobra poruka stočarima Pčinjskog, ali i svih susednih okruga.

Kompletna aktuelna problematika „Jugokoopa“ predočena je Ministarstvu privrede, i drugim nadležnim organima, koje treba da odluče o budućem statusu ovog, nekada velikog privrednog subjekta.

Dakle, nadležni treba da izvagaju šta je najcelishodnije u ovom trenutku za državu, a posebno za ljude koji žive na jugu Srbije.

– Jedna varijanta je prodaja „Jugokoopa“, jer se za kupovinu interesuje više pojedinaca, a druga je da ovo preduzeće bude državna firma – nastavlja Zoran Stanković.

Sve priče o „Jugokoopu“, koje su pokrenute ovih dana, zasnivaju se na Studiji izvodljivosti, na jednoj sveobuhvatnoj analizi, koja kaže da će za pokretanje proizvodnje biti potrebna mala sredstva – tek nešto oko milion evra.

– Iznenadili smo se da su svi građevinski objekti „Jugokopa“, kao i oprema u fabrici veoma očuvani, tako da bi za pokretanje proizvodnje bilo potrebno da se oprema podigne na veći stepen produktivnosti – kaže predsednik Koordinacionog tela.

U tom kontekstu, Stanković je rekao da je na nivou celog projekta, najveći problem sistem za prečišćavanje otpadnih voda.

Studija izvodljivosti se nije dotakla ovog problema, jer to mora da bude veliki, savremen i skup sistem za prečišćavanje otpadnih voda ne samo za „Jugokoop“.

Posle svih ovih podataka ostaje čvrsto uverenje da je sudbina „Jugokoopa“ iz Bujanovca, a to znači i 70 do 100 novih radnih mesta, u rukama nadležnih državnih organa, koji, za razliku od nekih drugih investicija, ovde ne bi imali velikih glavobolja.

NIV  • Ostavi komentar