Srđan Nikolić: Recept za Jumko

Eko Taxi Vranje

Vranjanac Srđan Nikolić bio je u vrhu kompanije Jumko kada je ona bila na vrhuncu, bio je zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, a sa 35 godina postao je najmlađi ministar u Vladi Republike Srbije. ikolić je od 1988. do 1994. godine bio zamenik generalnog dirktora Jumka za ekonomsko-finansijske poslove. Kako kaže, firma tada nije bila uspešna sama od sebe, već zbog uspešnog menadžementa koji je njome upravljao.– Jumko je imao zaokružen tehnološki proces, od predionice, tkačnice, konfekcije, dorade, trikotaže, sve ono što je trebalo da ima jedna tekstilna kompanija sa 12.500 zaposlenih, sa izuzetno visokim stepenom izvoza, sa solidnim primanjima koja su bila daleko iznad republičkog proseka, a “iha- haj” u odnosu na tekstilnu industriju Srbije – kaže Nikolić.

Prodaja, stečaj ili likvidacija

On dodaje da ne misli da je Jumko došao do kraja, ali da fabrika vuče probleme još od 2000. godine pa i pre toga – npr. neadekvatne privatizacije, za koju kaže da je “dosta trapavo izvedena”. Tu se mora dodati i uticaj raspada Jugoslavije, propadanje i drugih tekstilnih fabrika koje su bile kupci prediva, tkanine i konca, kao i izmena vlasničke strukture, a možda i preglomaznost u odnosu na produkciju koja se tada ostvarivala. Ova tema zahteva ozbiljniju analizu.

Imam utisak da se nekako ispustio period kada je mogao da se koncipira drugačiji razvoj Jumka. Okružnje, ekonomski sistem i ta liberalizacija koja je bila u tom periodu, sigurno da je doprinela da se polumonopolski položaj koji je Jumko imao na neki način ugrozi. To je bila ekspanzija polulegalne robe iz Kine sa jaknama koje su imale začuđujući dampinško niske cene, tako da Jumko pod tim uslovima nije mogao da konkuriše – kaže Nikolić.

On dodaje da ga raduju pokušaji da se proizvodnja pokrene i da je Jumko još u vreme privatizacije posle petooktobarskih promena mogao da se specijalizuje

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdranju Vranjskih.  • Ostavi komentar