SNP: Spasite obraz, smenite direktorku TOV-a

Eko Taxi Vranje

Gradski odbor Srpske narodne partije (SNP) Vranje oglasio se novim saopštenjem u kome ističe da i posle dve nedelje od kako je Gradsko veće pozvano da pokrene postupak razrešenja direktorke Turističke organizacije Vranje (TOV) još nema reakcije po tom pitanju.Iz SNP-a ističu da su blagovremenim saopštenjem u vezi izveštaja o „Danima Vranja 2018“ sprečili organizacioni odbor a kasnije i Gradsko veće da usvoje taj izveštaj.

Organizacioni odbor na čelu sa gradonačelnikom doneo je odluku da kada je reč o finansijskom izveštaju bilo nenamenskog trošenje sredstava, što je utvrdila i stručna komisija sastavljena od članova odeljenja za finansije i budžet grada. Zbog svega Gradsko veće nije ni htelo da na svojoj sednici na dnevnom redu stavu kao tačku usvajanje izveštaja o kulturnoj manifestaciji „Danima Vranja 2018“ – kaže se u saopštenju SNP-a.
Nenamensko trošenje budžetskih sredstava utvrđeno je, prema SNP-u, na iznos od tri miliona dinara, pa se postavlja opravdano pitanje koliko je onda nenamenski potrošeno i bilo zloupotrebe na iznos od oko 50 miliona dinara koliko je budžet TOV-a, pitaju se u SNP-u.

Nenamensko trošenje sredstava predstavlja krivično delo a kako je usvojeno da je bilo nenamenskog trošenja sredstava od strane organizacionog odbora koji čine većnici na čelu sa gradonačelnikom, to je Gradsko veće u obavezi da podnese krivičnu prijavu protiv direktorke i ostalih rukovodioca
TOV-a i da se pokrene procedura smene direktorke – kažu u SNP-u, uz napomenu da „ukoliko Gradsko veće ne postupi po ovom zahtevu onda i sama gradska vlast postaje saučesnik direktorke Turističke organizacije Vranje.

U SNP-u očekuju da jedna od tačaka naredne sednice Skupštine bude razrešenje i imenovanje novog direktora TOV-a, jer nenamensko trošenje novčanih sredstava i neusvajanje izveštaja o poslovanju TOV-a predstavljaju dovoljni pravni razlozi za donošenje takve odluke.

Iz SNP-a podsećaju i da je Vesna Petrović, direktorka TOV-a, paralelno od imenovanja u ovoj javnoj ustanovi pa sve do donošenja rešenje od strane Agencije za privredne registre BD 89/2019 od 09.01.2019 godine „bila u sukobu interesa jer je vršila funkciju direktora i u privatnom preduzeću „Pint Elektronik“ koje je u vlasništviu njenog supruga“.

Član 30 stav 1 Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije kaže da funkcioner ne može da obavlja drugi posao ili delatnost za vreme vršenja javne funkcije koja zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad. Kako je posao direkora Turističke organizacije Vranje posao sa punim radnim vremenom ista nije smela biti direktor u drugom privrednom društvu – kaže se u saopštenju SNP-a.

Na kraju, iz SNP-a napominju „da bi Gradsko veće sačuvalo svoju časti obraz treba hitno da razreši Vesnu Petrović sa funkcije direktora TOV-a, da se protiv nje podnesu krivične prijave i da se TOV preda stranci koja ima stručni kadar sa jasnom vizijom i planom razvoja ove ustanove“.

Saopštenje su potpisali predsednik GrO SNP-a Aleksandar Stojković i odbornik stranke Miloš Simić.

SSB  • Ostavi komentar