SLUŽBENA SOFIJA: Zaharijev, Dimitrov i Stojkov i dalje nepoželjni

Eko Taxi Vranje

Između službene Sofije i najviših političkih predstavnika bugarske nacionalne manjine u Srbiji i dalje je na sceni visok stepen netrpeljivosti i nesaradnje.Potvrda ovakvog stava dogodila se poslednjeg ponedeljka u Beogradu, u hotelu „Metropol“, na prijemu i Svečanoj akademiji, kojom je obeležena 141. godišnjica oslobođenja Bugarske od Turaka.

Toga dana, na svečanom prijemu i Akademiji kojoj je prisustvovalo oko 300 zvanica iz Srbije, nisu bili najviši lokalni predstavnici Bosilegrada i Dimitrovgrada, kao i predstavnici Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine – preneli su mediji na bugarskom jeziku.

Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Beogradu, na ovaj Državni praznik, nije pozvao Vladimira Zaharijeva i Vladicu Dimitrova, predsednike opština Bosilegrad Dimitrovgrad, kao i Stefana Stojkova, predsednika Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine.

Podsećamo da su bugarska Ambasade u Beogradu i Konzulat u Nišu, još pre dve godine, prekinuli sve odnose sa Vladimirom Zaharijevim, predsednikom opštine i institucijama lokalne samouprave u Bosilegradu.

Sa Vladicom Dimitrovim, predsednikom opštine i lokalnim vlastima u Dimitrovgradu, odnosi su prekinuti krajem prošle godine, tokom kampanje za izbor članova Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji.

Tada je Dimitrov, nekoliko dana pre izbora, povukao svoju listu kandidata i prihvatio zajedničku listu sa Vladimirom Zaharijevim, što službena Sofija nije mogla da prihvati.

Istovremeno, ambasador Radko Vlajkov i konzul Edvin Sugarev održavaju normalne odnose sa medijima, nevladinim i drugim organizacijama bugarske nacionalne zajednice u Bosilegradu i Dimitrovgradu.

A. Petrović  • Ostavi komentar