Slučaj Tomić: Poreska uprava krši Zakon o raduSlađana Tomića, otpuštenog direktora Poreske uprave – Filijala Vranje, sud je pravosnažno vratio na posao 25. septembra, ali ga pomenuta ustanova nije prijavila na obavezno socijalno osiguranje, čime je prekršila dva zakona, o Centralnom registru obaveznog osiguranja i Zakon o radu, saznaju InfoVranjske iz izvora u PU Vranje.Poreska uprava nije podnela jedinstvenu prijavu na obavezno socijalno osiguranje u roku koji propisuje zakon o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.Taj zakon propisuje da najkasnije pre stupanja na dužnost zaposlenog na rad, obavezna je prijava na socijalno osiguranje na osnovu kojeg se ostvaruju prava iz PIO, zdravstvenog osiguranja i za slučaj nezaposlenosti -, objašnjava sagovornik InfoVranjskih.

Po ovom izvoru, sva ta prava uskraćena su Slađanu Tomiću.Voljom direktorke Poreske uprave – Filijale Vranje Slađani Stojanović, koja stavlja do znanja da je jača od zakona, Tomić nije ostvario svoja zakonima zagarantovana prava u skladu sa čalnom 35. stav 2. Zakona o radu, a nije ispoštovan ni Zakon o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja koji uređuje obaveze poslodavca prema zaposlenim -, poručuje sagovornik InfoVranjskih.

Napominjemo da član 40. Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja za navedeni prekršaj Poreske uprave – Filijale Vranje predviđa novčanu kaznu od 300.000 do 1.500.000 dinara za pravno lice, a od 5.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar