SLUČAJ LEKARA PETRUŠEVIĆA: ZC najverovatnije ostaje bez šest vozila

Eko Taxi Vranje

Jedno od zaplenjenih vozila je direktorska

Lekar Hitne medicinske pomoći Miloš Petrušević dobio je Zdravstveni centar (ZC) Vranje na sudu i kao izvršnom poveriocu, na osnovu presude, povereno mu je „na čuvanje“ šest automobila ove zdravstvene ustanove.Prema saznanjima Vranjskih, male su šanse da ZC Vranje pronađe novac kako bi sačuvao ova vozila i ona će najverovatnije biti prodata na licitaciji.

Račun ZC je u blokadi, a ustanova nema načina da pronađe sredstva kako bi na izmirila dugovanje prema ovom lekaru.

Radi se o vozilima „škoda superb“ iz 2010 (službeni auto direktora ZC), nešto manje luksuznoj „fabiji“ iz 2003, „dačiji daster“ iz 2013, a tu su i dva pik-ap vozila „reno kangu“ iz 2006/7 i jedan putnički kombi.

Petrušević je za štampano izdanje Vranjskih od četvrtka izjavio da među zaplenjenim „nema sanitetskih i vozila za prevoz pacijenata u brdsko-planinskim predelima“.

– To su objavili neki mediji, pozivajući se na izvore u ZC, ali informacija nije tačna.

Nisam ni želeo da uzmem sanitetska kola, iako sam imao pravo na to.

Samo želim da dođem do mukom zarađenog novca i nastavim da se pošteno bavim svojim poslom – kazao je Petrušević.

Tužba se odnosi na „potraživanja od 11. aprila 2014. do 30. septembra 2015. na ime naknade štete po osnovu razlike u zaradi od isplaćene do visine zakonom predviđene zarade“.

Petrušević je potraživao milion dinara, a posle pravnosnažnosti presude Osnovnog suda ZC je sada dužan da za kamatu, sudske, advokatske i troškove izvršenja plati duplo više – dva miliona dinara.

Budući da je račun ZC u blokadi, šest automobila je najpre 25. oktobra popisano, a 3. novembra izvršena je primopredaja te su kola „poverena na čuvanje izvršnom poveriocu“, tj. lekaru Milošu Petruševiću.

– U Hitnu sam primljen 1. januara 2012, na određeno, i tako sam radio godinu dana, dok nisam dobio rešenje, ali kao neugovoreni radnik, jedan od onih za koje RFZO nije davao platu.

Nedugo zatim sam prebačen na minimalac, što je protivno zakonu.

To je bilo u vreme direktora Uroša Trajkovića, a ništa se nije promenilo ni dolaskom Vladimira Stamenkovića.

Mesecima sam radio bez plate, dakle i bez minimalca, sve dok nije usvojen zakon po kome obračun plate predstavlja izvršnu isplatu.

Ja sam po tom osnovu i podneo tužbu, primao sam samo obračun, a ne i platu – objasnio je Petrušević.

On je naglasio da je razgovarao sa koordinatorom ZC Nebojšom Dimitrijevićem iz Leskovca, a taj razgovor ocenio je „korektnim“, dok za bivše rukovodstvo ima samo reči osude.

– Moj advokat i ja nudili smo im više opcija za isplatu, ali ništa nisu prihvatili.

Da su pristali, uštedeli bi milion – zaključio je Petrušević u izjavi za štampano izdanje Vranjskih.

N. Lazić  • Ostavi komentar