SLUČAJ „GEOX“ Nema prekovremenog rada, ima radnih subota

Eko Taxi Vranje

Kompromis: rad subotom umesto prekovremenog rada

Rukovodstvo fabrike „Geox“ u Vranju povuklo je svoju prethodnu odluku o prekovremenom radu, zbog koje je u ponedeljak 5. septembra došlo do obustave rada i utvrdila samo obaveznu radnu subotu, što bi radnicima moralo da bude plaćeno, javio je lokalni OK Radio.– Razlog za uvođenje prekovremenog rada je, prema navodima odgovornih, kašnjenje u ostvarivanju proizvodnog plana koje je prouzrokovano kašnjenjem dostave repromaterijala – objavilo je Ministarstvo rada.

Nadzorom je utvrđeno i da je poslodavac u utorak 6. septembra doneo novu odluku o prekovremenom radu, kojom je stavljena van snage prethodna odluka i utvrđena samo obavezna radna subota u trajanju od osam sati.

Portal Vranjske je u ponedeljak objavio da je oko hiljadu radnika stupilo u štrajk upozorenja nezadovoljno odlukom o prekovremenom radu.

Štrajk je istog dana obustavljen, a predstavnik poslodavca radnicima je zapretio odlaskom italijanskog investitora ukoliko zaposleni i dalje budu odbijali da rade.

U utorak 6. septembra otkaz u fabrici dobila je Gabrijela Krstić koja je na dan štrajka stala ispred radnika i iznela njihove zahteve ka poslovodstvu.

Vranjske  • Ostavi komentar