Sindikalci i mediji o pravima zaposlenih

Eko Taxi Vranje

Seminar pod nazivom „Prava zaposlenih“, kome su prisustvovali predstavnici sindikalnih organizacija i medija, između ostalog i iz Vranja, održan je u Vrnjačkoj Banji s ciljem da se sindikalci edukuju u pravcu poboljšanja položaja radnika.Predsednica Upravnog odbora Romskog centra za demokratiju (RCD) Ivana Stošić, rekla je za Info Vranjske da je prvenstveni cilj seminara bio zaštitita prava majki i porodilja.

Ona je istakla da poslodavci radnicima ne nude pravnu sigurnost, da dolazi do „različitih ucena, pogotovo mladih majki ili trudnica i pretnji od gubitka posla“ i to je ono čemu žele da stanu na put.

„Sindikati su se, kroz ovaj deo trening seminara upoznali sa Zakonom o radu.

Mnoge sporne članove smo uspeli da razjasnimo tako da oni to razumeju, prepoznaju diskriminaciju, da se zalažu za ljudska prava, jer su Deklaracija o ljudskim pravima i ljudska prava univerzalna, i ona ne mogu biti pogažena ni od jednog poslodavca“, kaže Stošić.

Ona je dodala da će sindikalisti ubuduće insistirati da prilikom razgovora za posao sa bilo kojim investitorom, predstavnik sindikata obavezno bude prisutan.

„Srbi nisu jeftina radna snaga, i ne smeju da budu, oni su pre svega stručna i kvalifikovana radna snaga.

To je ono što treba predočiti investitorima“, rezimirla je Stošićeva.

Predstavnica sindikata Predškolske ustanove Naše dete u Vranju i član Republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije Djurđa Ristić, naglasila je edukativnu stranu seminara, kai i da će seminar pomoći sindikalcima u daljoj borbi za zaštitu prava radnika u Predškolskoj ustanovi i radnika u Srbiji uopšte.

Seminar je finansiran od strane Olof Palme International Center, švedske organizacije koja je pre svega usmerena ka radu sindikata.

D.P.  • Ostavi komentar