„Sanč“ pripremio UPPR, čeka se odluka suda

Eko Taxi Vranje

Vranjska obućarska firma „Sanč“ d.o.o. podnela je u januaru Privrednom sudu u Leskovcu definitivnu verziju Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR), po kome planira izlazak od dubioze „teške“ 4,5 miliona evra u roku od pet godina.Ukoliko UPPR bude usvojen, uvešće se mera zabrane prodaje imovine i deblokirati račun firme, a na sudskom ročištu poverioci će glasati i izjašnjavati se o svojim zahtevima i namerama.

Ukoliko se saglase poverioci po svim klasama, koji polažu pravo na pedeset odsto od ukupnih potraživanja, počeće realizacija UPPR-a.

Vlasnik „Sanča“ Srđan Dejković kaže da se plan bazira na realnim osnovama i da ne predstavlja samo spisak lepih želja.

„Najbitnije je da su naši najkrupniji poverioci videli UPPR i spremni na saradnju i dinamiku otplate naših dugova prema tom planu.

Da je suprotno, neka bi banka ili bilo koji krupniji poverilac već podneo zahtev za stečaj i prodaju imovine „Sanča“, a to se nije desilo“, navodi Dejković.

DEJKOVIĆ: Ako nam usvoje UPPR, za pet godina bićemo opet zdrava firma

Postoje četiri klase poverilaca „Sanča“.

Najpre su tu hipotekarni poverioci, odnosno poslovne banke (1,5 miliona evra), sledi Poreska uprava (1,7 miliona evra), radnici sa primljenih poslednjih dvanaest mesečnih zarada i kao poslednja, četvrta klasa poverioci koji nemaju nikakvo sredstvo obezbeđenja, a imaju potraživanja, kao i radnici kojima se duguje za plate (1,3 miliona evra).

„Radnicima, bivšim i sadašnjim, biće isplaćene zaostale zarade, kako onima koji su tužili firmu, tako i onima koji nisu.

Svi su oni za nas isti, jer te obaveze svakako stoje i ne bežim od njih.

Iako su svojim obustavama rada neki radnici umnogome doprineli ovakvom stanju“, kaže Dejković.

On dodaje da mu optimizam uliva „činjenica da pojedini partneri žele obnovu saradnje“ sa „Sančom“, a to su pre svih „prodavci repromaterijala i nekadašnji kupci“.

„Dobijamo upite i pisma o namerama partnera koji žele da sa nama sarađuju.

Naša prednost je što mi imamo tržište.

Na tome i baziramo UPPR, za razliku od preduzeća koja izrađuju UPPR da bi tražila tržište.

To je ogromna razlika“, zaključuje Dejković.

„Sanč“ trenutno ima 65 zaposlenih i organizovanu „uslužnu“ proizvodnju, a u uslovima blokade funkcioniše preko asignacionog načina  plaćanja.

D.D.  • Ostavi komentar