Rušenje nelegalnih objekata tek po okončanju postupkaGrađevinska inspekcija za nezakonito izgrađen objekat ili deo objekta donosi rešenje o rušenju koje se dostavlja nadležnom Sekretarijatu za urbanizam i imovinsko-pravne poslove GU Vranje, na osnovu kojeg zvanično otpočinje procedura ozakonjenja objekta. Rešenje o rušenju neće se izvršavati do pravosnažnog okončanja postupka ozakonjenja – izjavio je za portal Vranjske Jovan Stošić, načelnik sekretarijata za urbanizam i imovinsko-pravne poslove.Stošić objašnjava da, ukoliko se objekat ne ozakoni iz zakonskih razloga ili je nepodoban za ozakonjenje, rešenje o rušenju Građevinske inspekcije ostaje na snazi i na osnovu Zakona o ozakonjenju pokreće se proceduru za rušenje objekta ili njegovog dela.

– U suprotnom, ukoliko se objekat ozakoni u smislu Zakona, Građevinska inspekcija donosi zaključak o obustavi postupka, po rešenju o rušenju objekta.

Verovatno je za mnoge objekte podnet zahtev za ozakonjenje ili je isti popisan i u odnosu na njega sprovešće se zvanična procedura ozakonjenja. Ističemo da se uglavnom radi o stambenim objektima, mada su u proceduri popisa zastupljene sve vrste objekata, pomoćni, poslovni, ekonomski – kaže Stošić i dodaje da je trenutno popisano oko 5.000 nelegalnih objekata.

Boban Antanasijević, načelnik Inspekcijskih službi, izjavio je nedavno za naš portal da u Vranju ima oko 10.000 nelegalnih objekata, čiji su vlasnici podneli zahtev za ozakonjenje. 

J. R.  • Ostavi komentar