ROMSKE SVADBE U VRANjU: Buka i bes

Eko Taxi Vranje

I šta sad – mi ovde ispadamo kao neki rasisti, ili šta već, a u suštini se radi samo o našem miru, bez obzira da li ga remete Romi, Srbi, ili bilo ko“.„Pa i mi Srbi se ženimo i udajemo, ali zakupimo restoran, zatvoreni prostor, pravimo svadbu, nikome ne smetamo; a od ovoga više ne može da se živi, danju, noću“.

Novinama Vranjskim obratila se grupa mlađih građana, Srba iz Gornje čaršije, uznemirena i ogorčena bukom koju stvaraju romske svadbe, i što je već postalo hronično.

Ova grupa ljudi je želela da ostane anonimna (imena i adrese poznati su redakciji), upravo iz komšijskih skrupula.

„To su naši susedi, prijatelji, mi ne želimo ovime da se zameramo bilo kome, živimo tu zajedno, ali ako živimo, daj da živimo kao ljudi; ne smetaju nama Romi, daleko od toga, ali nam smeta buka sa njihovih svadbi, i sve što se prilikom njih okolo dešava“.

„Obratili ste se na pogrešnu adresu“, kaže načelnik Komunalne policije Ivica Tašković, „za taj problem nadležna je Policijska uprava, a ne mi. To je javni skup, na otvorenom, koji mora da se prijavi u PU, ali na to retko ko obraća pažnju. Mi smo nadležni samo za privredno registrovana lica, ugostiteljske objekte, a za kršenje javnog reda i mira nadležna je PU. Dobijali smo mi pozive od građana, i izlazili na lice mesta, bez obzira što to nije u našoj nadležnosti, pa onaj koji ima obzira, on smanji buku; ali, onaj koji nema, posle našeg odlaska nastavlja još jače. Verujte mi, živim u obližnjoj ulici, i meni to smeta i stalo mi je da se taj problem reši. Ali, Komunalna policija tu jednostavno nema ingerencija“.

„Naši sugrađani i komšije Srbi“, kaže Dejan Bajramović, gradski većnik za nacionalne manjine, etničke zajednice i NVO, „su potpuno u pravu kada protestuju zbog buke na romskim svadbama. Ne sumnjam u njihove dobre namere. Ali, meni ostaje samo da apelujem na njih, da budu malo tolerantniji, jer i oni sami znaju da je to kod Roma višedecenijska tradicija, i Srbi su rado viđeni gosti na romskim svadbama. To je naročito izraženo u letnjem periodu, kada dolaze naši gastarbajteri, koji bi, ipak, da se malo i „pokažu“ svojom teško stečenom imovinom. Osim toga, tu su i romski običaji – prvi dan je takozvani „svekrvin dan“, kada se igra čuveno svekrvino kolo, i to moraju da vide svi svatovi. Posle toga se obično ide u neki zatvoreni prostor. Ali, svadbe su svakoga dana; zato, uz puno razumevanje za komšije Srbe, ja apelujem na njih da imaju strpljenja bar još mesec-dva. Uostalom, nekada je lepše spavati uz muziku“.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU VRANjSKIH  • Ostavi komentar