ROMANO ART I I RITAM Vranje primer tolerancije između Srba i Roma

Eko Taxi Vranje

U projektu su, pored Roma iz Vranja, učestvovali su mladi iz Italije, Češke i Bugarske (Foto ilustracija: Vranjske)

Projekat „Romano art i ritam“, češke organizacije „Magija u savremenom svetu“ za umetnost kulturu i mlade, u okviru Evropskih projekata Erazmus plus, realizovan je i u Vranju.Pored Roma iz Vranja, učestvovali su mladi iz Italije, Češke i Bugarske.

– Mi smo potencirali da projekat bude ostvaren u Vranju, jer je reč o zanimljivoj multikulturnoj zajednici, sa mnogo tradicionalnih običaja – rekla je za portal Vranjske Edvina Hudečkova, direktorka projekta.

Ona je dodala kako se uverila da je Vranje pozitivan i redak primer grada u Evropi gde Romi žive u toleranciji sa građanima srpske nacionalnosti.

-Vranjanci pored  folklora neguju i romsku kulturu, koju treba afirmisati u Evropskim zemljama.

To je romski talenat i negovanje tradicije romskog folklora koji je prepoznatljiv i po Bakiji Bakiću što je zaista retkost.

Romi u Češkoj imaju problem sa zajednicom i naš cilj je da pokažemo da je moguće da budu ravnopravni sa Česima koji nisu romske nacionalnosti – kazala je Hudečkova.

Jedan od tri performansa se odnosio na Sofku, junakinju romana Bore Stankovića.

– Bavili smo se Sofkom kao ženom u vremenu.

Da li je i na koji način Sofka u društvu bila shvaćena i da li se i koliko promenio odnos prema ženi gledajući sa ove distance – rekla je Danica Dimitrijević, koordinator projekta.

Deca su obrađivala razne periode Sofkinog života u simboličnom smislu.

– Hteli smo da kroz performans pokažemo kakva je bila Sofka kao pretučena žena, dakle žena koja je doživela nasilje u kući.

Obradili smo Sofku koja je tužna jer su narušeni svi njeni snovi i ne može  zbog socijalnog pritiska da bude jaka i ima karijeru i da  ravnopravno  bude postavljena sa muškarcima u raznim ulogama.

Bavili smo se  i Sofkom u erotičnom smislu, odnosno kako je žena sagledana u današnjem trenutku kada treba da reprezentuje lepotu – kazala je Dimitrijevićeva za portal Vranjske.

S. Cvetković  • Ostavi komentar