Rodno-senzitivni jezik tabu tema

Eko Taxi Vranje

– Novinari u svom svakodnevnom poslu ne koriste u punoj meri rodno-senzitivni jezik, a njegovo korišćenje smatramo jako važnim – izjavila je za portal Vranjske Ivana Stošić, predsednica Upravnog odbora Romskog centra za demokratiju, posle seminara o promociji i prihvatanju rodno-senzitivnog jezika u Preševu.Rodno-senzitivni jezik treba da pokaže da je onaj ko ga koristi svestan da u jeziku postoje muški, ženski i srednji rod i da se u jeziku i govoru trebaju koristiti oni oblici koji odražavaju svest o ravopravnosti polova.

Ideja projekta kojeg realizuje Romski centar za demokratiju je da novinari iz Srbije, Albanije i sa Kosova krenu da u svom radu koriste rodno-senzitivni jezik.

– Građani lično nisu daleko od prihvatanja, jer kad bi se kroz medije više koristio i upotrebljavao ovaj jezik, on ne bi bio tabu tema.

Kod medija, dešavaju nam se često slučajevi da novinari u izveštavanju upotrebljavaju ovaj jezik, ali da urednici kasnije to koriguju na štetu rodne ravnopravnosti – zaključuje Stošićeva.

Žene političarke jesu najveći izazov, jer većina njih se na našim treninzima izjašnjavala da im više prija da budu član“, nego članica, načelnik“, nego načelnica i slično – navodi Stošićeva.

Novi početak

Ona dodaje da je to verovatno iz razloga što „ti izrazi u muškom rodu daju veći privid moći, nego što bi to bio slučaj u ženskom“.

– Sve potiče od toga da sada nailazimo na neka zanimanja koja obavljaju žene, a koja su ranije bila rezervisana samo za muškarce – zapaža Stošićeva.

Sledeći seminar sa temom Upotrebi rodno-senzitivnog jezika u političkom životu biće održan u Tirani krajem februara ili u martu, a učestvovaće političari iz Vranja, Bujanovca, Preševa, sa KiM i iz Albanije.

D. Pešić  • Ostavi komentar