REMINISCENCIJE NA „PETI OKTOBAR“ Ravnodušnost i izneverena očekivanja

Eko Taxi Vranje

Ovako je bilo u Vranju 5. oktobra 2000. godine (Foto: Vranjske), Ideje 5. oktobra kroz reforme sprovodi aktuelna vlast u Srbiji: Slobodan Milenković (Foto: Vranjske), Greška je što odmah nije sprovedena lustracija i svim oblastima: Nela Dimitrijević (Foto: Vranjske) , Slika 5. oktobra i danas izgleda poražavajuće: Siniša Mitić (Foto: Vranjske), Peti oktobar je bio dan kao i svaki drugi u političkom životu: Zoran Antić (Foto: Vranjske)

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković (SNS) izjavio je u sredu za portal Vranjske da su velike nade 5. oktobra 2000. godine „izneverene“.On je na šesnaestu godišnjicu ovog značajnog datuma u srpskoj istoriji ocenio „da je u tom prelomnom trenutku velika nada nosila građane Srbije na putu neophodnih društvenih promena“ i da je to esencija njegovog shvatanja petooktobarskih događaja.

– Očigledno, te nade su izneverene, ali nešto što je tada predstavljalo zanos, sada u ovoj društvenoj realnosti počinje da se ostvaruje – kazao je Milenković.

Gradonačelnik Vranja je primetio i da „aktuelna društvena stvarnost sa idejama 5. oktobra nema dodirnih tačaka“.

–  Ali se nešto od tih ideja, ipak, ostvaruje kroz reforme koje sprovodi aktuelna vlast u Srbiji – dodao je Milenković. 

Nela Dimitrijević, potpredsednica Gradskog odbora Demokratske stranke (DS), ni danas nema sumnje da je 5. oktobar imao veliki značaj za srpski narod.

– Peti oktobar 2000. godine označio je kraj diktatorskog, jednopartijskog režima i početak borbe za demokratiju, odnosno protiv pokušaja izborne krađe.

Greška je što nakon toga nije sprovedena lustracija i svim oblastima.

Da jeste, ne bi danas Srbiju vodili isti ljudi protiv kojih smo tada ustali – kazala je Dimitrijevićka.

Predsednik Okružnog odbora SPS Siniša Mitić ravnodušan je prema ovom značajnom datumu.

– Nemam nikakav poseban odnos prema „5. oktobru“, to je nešto što je bilo i prošlo.

Smatram da je bolje pitati aktere tih događaja kakva su bila njihova očekivanja i zašto nisu ispunjena.

Ako se stavi na kantar ono što smo dobili od 5. oktobra 2000. godine, to iz ove vizure izgleda kao jedna poražavajuća slika – rekao je Mitić.

Predsednik gradskog odbora SPS u Vranju Zoran  Antić kazao je za portal Vranjske da je 5. oktobar 2000. godine za njega bio „dan kao i svaki drugi u političkom životu“ Srbije, samo „događaj u nizu političkih događaja“.

– A šta je taj datum imao za posledicu, da li je narodu i državi bilo bolje pre ili posle 5. oktobra 2.000, neka građani zaključe sami – kazao je Antić.

S. Kostić

S. Cvetković

D. Pešić  • Ostavi komentar