REAKCIJE NA INTERVJU AKADEMIKA DESPIĆA Banalnost samoubistva pomerila bi dramsko težište „Koštane“

Eko Taxi Vranje

Despić je povezao nespojivo - odnos prema porodičnoj istoriji i odnos prema književnom delu: Zoran S. Nikolić (Foto: VranjeNet), Bora ide ka estetskom, a ne istinitom, i tu mu ne treba zamerati: Srboljub Dimitrijević Kum (Foto: Vranjske)

Akademik Dejan Despić, po majčinoj liniji Vranjanac, izrazio je nedavno u štampanom izdanju Vranjskih čuđenje što je Borisav Stanković završio dramu „Koštana“, ne iskoristivši važan momenat iz realnog života Mitketa Stajića koji je, nakon svađe sa sinovima, jataganom teško ranio svoju ženu Sofku, a potom izvršio samoubistvo.Despićevi navodi da bi to bio pravi kraj „Koštane“ izazvali su brojne polemike u lokalnoj stručnoj javnosti.

Vranjski književnik Zoran S. Nikolić rekao je da je akademik Despić povezao ono što je nespojivo – odnos prema porodičnoj istoriji i odnos prema književnom delu, gde ovo prvo podrazumeva dozu jedne uzvišene emocije.

– Odgovor je u tome što je Stanković majstor u selekciji detalja, prvi takav u našoj književnosti, i gotovo sam ubeđen da je bio svestan da bi takav kraj narušio dramu, da bi razvodnio i pomerio težište sa dimenzije duhovne, metafizičke patnje na banalnost samoubistva.

Takođe, ne treba zaboraviti da je „Koštana“ nastala u saradnji sa dramaturzima Narodnog pozorišta, kao ni to da nije mnogo držao do nje, jer i sam, prilično ironično, kaže da mu je važna zbog 500.000 dinara, od kojih je kupio kuću.

Stajićevim potomcima ostaje da se gorde što tako važno mesto u njihovoj porodičnoj istoriji zauzima neko kao što je Bora Stanković – poručio je Nikolić.

Prof. dr Srboljub Dimitrijević Kum iz Vranja smatra da mi sami ne možemo baš precizno, kada se radi o događajima i ljudima u našem životu, da sve reprodukujemo.

– U slučaju Mitketa sigurno važi da umetnički prikaz ne mora da bude verna kopija realnog događaja.

Čak svrha umetnosti i nije u fotografskom i realnom prenošenju nečega kao istinitog iskazivanja stvari, već u pravcu lepog i njegovog doživljaja.

Bora je više ekspresivan, nego reproduktivan.

On ide ka estetskom, a ne istinitom i tu mu ne treba zamerati.

Prosto, Vranje u Borinim delima nije i realno Vranje iz tih vremena.

To što je Mitke bio i što je završio drugačije, ne umanjuje snagu i vrednost „Koštane“ – kazao je Dimitrijević u izjavi za portal Vranjske.

S. Cvetković  • Ostavi komentar