Različite ocene pobune Albanaca na jugu Srbije

Eko Taxi Vranje

BUJANOVAC, 21. Novembar – Pobuna Albanaca 2000. godine bila je opravdana, ali danas, 16 godina kasnije, problemi koji su doveli do pobune Albanaca nisu dovoljno rešeni – kaže Fatmir Hasani, jedini albanski poslanik u republičkom parlamentu.

Sasvim suprotan stav ima Miodrag Milković, sada predsednik odbora Samostalne seljačke stranke, koji je i tada bio aktivan u politici, kada kaže da su oružane sukobe inicirali pojedinci sa albanske strane iz ličnih interesa.

– Do pobune je došlo neposredno nakon navodno demokratskih promena u Srbiji, a da je ona bila neopravdana vidi se i sada kad pripadnici svih etničkih zajednica beže iz Bujanovca jer ovde nemaju ni posao ni perspektivu – kaže Milković.
Na današnji dan pre 16 godina, ubistvom trojice policajaca kod sela Dobrosin, došlo je do oružane pobune Albanaca na jugu Srbije okupljenih u Oslobodilačku vojsku Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB). Sukob je zvanično okončan početkom juna 2001 uz posredovanje NATO i međunarodne zajednice.

Hasani, koji je funkcioner Partije za demokratsko delovanje (PDD), smatra da se Albanci i danas suočavaju sa sličnim problemima u raznim segmentima života:

– Nismo dobili ono što smo tražili. Nema nas u državnim medijima i naša prava nisu na nivou onih koja uživaju druge manjine Evo, prošla su tri meseca od kad smo razgovarali sa premijerom Vučićem i dogovorili se da budemo deo vlade, ali nas više nije pozvao – kaže Hasani i dodaje da su i građani razočarani stanjem 16 godina nakon sukoba.
Prema njegovim rečima, Albanci u Srbiji su taoci loših i nerešenih odnosa Beograda i Prištine:

– Nas pritiskaju i Tirana, i Priština i Beograd, ali niko ne brine o nama – tvrdi Hasani.
Na drugoj strani, Milković kaže da albanski političari samo ponavljaju „večitu priču o nekakvoj ugroženosti“:

– Oni su od 2002. neprekidno na vlasti sa srpskim strankama kao dekorom, a za to vreme nisu uradili ništa osim otvaranja nekoliko stotina radnih mesta u budžetskom sektoru za svoje partijske drugove i rođake. Ali je zato bilo asfaltiranja i kopanja od čega najviše koristi imaju neke privatne firme – kaže Milković.
Prema njegovom mišljenju, od pobune su korist su imali samo njeni inicijatori, a politička elita nije posle toga uspela da uradi ništa za razvoj:

– Ponavljaju priču o ugroženosti a kroz lokalnu samoupravu je iz državnog budžeta za ovih 15 godina ušlo 70 miliona evra. Međutim, od tog novca nisu otvorili ni jedno mesto u realnom sektoru i nisu učinili ništa da privuku makar jednog investitora, na primer davanjem besplatnog zemljišta i dozvola – tvrdi Milković.

  • Ostavi komentar