RADOVANOVIĆ: Osiromašeni uranijum ne izaziva tumor!

Eko Taxi Vranje

Alfa čestice koje emituje uranijum ne mogu da prodru kroz list papira, ni kroz površni sloj kože, a 99,5 odsto ovog elementa samo prođe kroz creva u neizmenjenom obliku: Zoran Radovanović

Osiromašeni uranijum (OU), kojim su bombardovane neke lokacije na jugu Srbije, ne izaziva tumor, rekao je za štampano izdanje Vranjskih od četvrtka prof. dr Zoran Radovanović, šef Katedre i upravnik Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji.– Kao predsedniku Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva dužnost mi je da ne žmurim kada neznalice ili prevaranti, nesvesno ili svesno, ugrožavaju narodno zdravlje.

Preuveličavajući do besmisla štetne efekte OU i ograničavajući se jedino na njih, oni NATO snagama opraštaju sva druga zlodela.

Primera radi, samo su otrovi iz naših bombardovanih petrohemijskih postrojenja zagadili životnu sredinu više od OU.

Međutim, radioaktivno zračenje, kao nevidljiva opasnost, mnogo je privlačnije za raspaljivanje mašte- kazao je Radovanović.

U nekoliko mahova, kada su puštani lažni alarmi o OU, išao je kod dr Snežane Živković, rukovodioca Registra za rak na institutu gde radi.

– Pedantno smo upoređivali Pčinjski okrug sa drugim delovima Srbije, sa Evropom i sa svetom i konstatovali da nema razloga za uzbunu – pojasnio je Radovanović.

Profesor Radovanović je, između ostalog, objasnio šta je to OU i kako deluje na ljude.

– Prvo, bilo da je osiromašen, obogaćen ili potekao iz prirode (uglavnom kao smeša dva svoja izotopa, U238 i U235), uranijum je toksičan hemijski element.

Njegova radioaktivnost je minimalna, jer mu je poluživot preko četiri milijarde godina, pa se koristi za procenu starosti naše planete.

Ima ga na kopnu i u moru, a tona obradivog zemljišta sadrži 10-15 grama uranijuma.

Otuda bombardovanje OU municijom minimalno, obično za manje od pet odsto, povećava ukupnu radioaktivnost terena.

Alfa čestice koje emituje uranijum ne mogu da prodru kroz list papira, ni kroz površni sloj kože, a 99,5 odsto ovog elementa samo prođe kroz creva u neizmenjenom obliku.

Zato se štetni efekti OU prevashodno vezuju za prodor gelera u telo ili za boravak u krugu od nekoliko desetina metara oko eksplozije, uz udisanje tom prilikom nastalih čestica i para – zaključio je Radovanović u intervjuu za Vranjske.

N. Lazić  • Ostavi komentar