RADNICI UP VRANjE Hoćemo naše pare, neće nas prevariti

Eko Taxi Vranje

Motel Vranje ide na doboš, radnicima pare za neisplaćene zarade

Šezdesetak  radnika Ugostiteljskog preduzeća „Vranje“ podnelo je tužbe Osnovnom sudu u Vranju sa zahtevom da im se isplate zarade od avgusta 2014. do 30. juna 2015, kao i razlika do pune plate jer su svo to vreme primali minimalne zarade.Sud je, posle većanja, doneo presudu u njihovu korist, ali kako nije bilo drugog načina da se udovolji zahtevima radnika, za 7. septembar zakazana je prodaja Motela „Vranje“, jednog od petnaestak objekata ovog ugostiteljskog preduzeća.

– Ako sve prođe kako treba, jer je presuda postala izvršna, svi radnici UP Vranje će nastaviti posao – izjavio je za portal Vranjske Slobodan Krstić, predsednik Samostalnog sindikata u preduzeću.

Ministarstvo privrede u međuvremenu je imenovalo Zorana Velinovića, odskora pomoćnika gradonačelnika Vranja i funkcionera lokalnog SNS-a, za svog poverenika u ovoj firmi.

– Velinovića je država poslala da završi njen posao, da nas šezdeset radnika otera i da nas pusti niz vodu.

On sve radi na tom planu i ono što je po zakonu i ono što je protivno zakonu. Jednostavno, rešio čovek da ispuni „zadatak partije“ – kazao je Zoran Stojilković, upravnik Hotela „Vranje“ i jedan od onih koji se suprotstavlja namerama poverenika Velinovića.

Radnici kažu da im Velinović nudi socijalni program, odnosno 200 evra po godini rada i povezivanje radnog staža, te da se svi radnici pismeno odreknu tužbe i sudskog rešenja.

– Nama je sve jasno, kada bismo to prihvatili, kada bi stavili naše potpise na njegov predlog, mi bi tog trenutka potpisali našu predaju i naš pristanak da idemo na ulicu – rekao je sindikalac Krstić.

Predsednica Samostalnog sindikata Pčinjskog okruga Ružica Tošić izjavila je za portal Vranjske da se socijalnim programom i stečajem, radnicima ovog preduzeća u stvari „nudi ulica“.

– Mislim da treba da se strpimo, da sačekamo odluku suda i da u jednom konstruktivnom dijalogu potražimo rešenje u korist radnika, a to će onda biti i u korist države – kazala je Tošićka.

R. Irić  • Ostavi komentar