PROMOCIJE KNjIGA „Zlatokop – tragovi vremena“ Boška Stamenkovića

Eko Taxi Vranje

Ja sam svoj Zlatokop iz srca iskopao i zlato pretočio u reči ove knjige: autor Boško Stamenković na promociji (Foto: Vranjske), Knjiga je u isto vreme naučna monografija i vrsta memoara: recenzent Slobodan Mitrović (Foto: Vranjske), Knjiga kao znamenje o jednom selu:

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju održana je promocija drugog, izmenjenog i dopunjenog izdanja monografije „Zlatokop – tragovi vremena“, autora prof. dr Boška Stamenkovića, u izdanju „Zapisa“, društva za očuvanje kulturno-istorijskih vrednosti Srba, Bujanovac.Pred prepunom salom o knjizi su govorili recenzenti prof. Slobodan Mitrović, akademik prof. dr Angel Džambazovski, prof. dr Velimir Sotirović, prof. dr Živorad Milenović, prof. Aleksandra Djorđević, književnica Maja Stanković i autor.

– Ova knjiga je specifična, jer je u isto vreme i naučna monografija i vrsta memoara, i nije pisana strogo realističko-naučnim, već jednim impresionističkim i esejističkim stilom.

Autor je koristio ogromnu naučnu literaturu gde su data antropološka, geografska, istorijska, etnološka i druga naučna istraživanja – istakao je recenzent prof. Mitrović..

On je rekao da nas ova knjiga „podseća na naše dobre običaje“, od kojih su neki danas nestali, ali ih je autor „spasio od zaborava“.

– Danas kada mnogi žele da nam ponište istoriju, korene, i žele da ih nemamo, da se od svega duhovnog i materijalnog odreknemo, ova knjiga nas podseća da se i u najtežim ratovima, nevoljama i nedaćama, ne odričemo svojih korena, navika, običaja i moralnih normi, a da danas kao i uvek radimo i stvaramo za novu budućnost naših pokoljenja – poručio je Mitrović.

Autor Stamenković je kazao da će „Zlatokop večno postojati“, ali da će se „menjati i razvijati“.

– Tragični događaji iz prošlosti neka ostanu za nauk, ne ponovivši se više nikada.

A ova knjiga neka bude kao znamenje o selu u kojem je divno bilo odrastati, voleti, smejati se, tugovati, raditi, jednom rečju – živeti.

Ja sam svoj Zlatokop iz srca iskopao i zlato pretočio u reči ove knjige – rekao je Stamenković.

Stručna izlaganja o knjizi potkrepljena su bogatim kulturno-umetničkim programom, u kome je, kako je rekao Stamenković, okupio „ono najvrednije od Niša do Skoplja“.

G. M. A.  • Ostavi komentar