PROMOCIJE KNjIGA Srpski lekari u Velikom radu su pisali istoriju

Eko Taxi Vranje

Većina pripadnika medicinskog osoblja preživela je rat i njihova angažovanost je imala veliku ulogu u razvoju vojnog saniteta

U sklopu obeležavanja 98. godišnjice oslobođenja Vranja u Prvom svetskom ratu, u sali Doma vojske održane su promocije knjiga ,,Zarazne bolesti u srpskom narodu i vojsci tokom ratova u 20. veku” autora dr Dragana Mikića i ,,Od partizanskog saniteta do sanitetske službe vojske 1941-1945.” dr Veljka Todorovića i dr Branislava Popovića.Monografija Todorovića i Popovića prvenstveno je namenjena studentima medicine, lekarima, bolničarima, kako se ne bi zaboravio značaj sanitetskih službi koje su, spasavajući tuđe živote, rizikovali svoje.

– Evocirali smo uspomene na događaje tog vremena i želeli da ukažemo na važnost medicinskog osoblja koje je, neretko, pružalo pomoć i pripadnicima neprijateljske vojske.

I tu se ogleda njihova etičnost i predanost poslu – rekao je Todorović, inače poreklom Vranjanac.

U svom delu „Zarazne bolesti u srpskom narodu i vojsci tokom ratova u 20. veku”, dr Dragan Mikić, poreklom takođe iz Vranja, opisuje epidemije zaraznih bolesti koje su pretile srpskom življu  više nego oružani sukobi.

Autor je na originalan način opisao kako su naši lekari, pored naučnih i stručnih radova, pisali i istoriju.

Većina pripadnika medicinskog osoblja preživela je rat i njihova angažovanost je imala veliku ulogu u razvoju vojnog saniteta, rečeno je na promociji.

Vranjske   • Ostavi komentar