PRIŠTINA Zajednička strategija za probleme Albanaca na jugu Srbije

Eko Taxi Vranje

Kamberi i Musliju na sastanku sa Veselijem u Prištini

Problemi Albanaca u Preševskoj dolini trebalo bi da dobiju međunarodni tretman a za to je neophodno veće angažovanje Prištine i Tirane – konstatovali su u Prištini Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac i Jonuz Musliju, šef lokalnog parlamenta i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, prenosi portal presheva.com.Oni su nakon sastanka sa predsednikom kosovske Skupštine Kadrijem Veselijem izjavili da je neophodno napraviti zajedničku strategiju za rešavanje ovog pitanja.

– Nije dozvoljen uvoz školskih udžbenika sa Kosova, postoje problemi sa slobodom kretanja, nema investicija – izjavio je Musliju.

Šaip Kamberi je istakao da je stabilnost na Kosovu veoma važna za boljitak Albanaca u Preševskoj dolini, dodavši da veliki problem predstavlja nedostatak sinhronizovanog delovanja sa prištinskim institucijama kada su potrebne konsultacije po raznim pitanjima.

– Imamo obećanje da će se takvo stanje promeniti.

Postoje neke teme koje se mogu nametnuti u Briselu u pregovorima Beograda i Prištine, poput pitanja udžbenika i učešća Albanaca u srpskim institucijama – rekao je Kamberi.

Kamberi očekuje od Prištine da povrati pažnju međunarodne zajednice na ove probleme:

– Potrebno nam je veće lobiranje Prištine i Tirane u cilju podizanja svesti međunarodne zajednice za probleme u Dolini – prenosi portal presheva.com pozivajući se na kosovske medije.

Na sastanak u Prištini nešto kasnije je stigao i Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo.

Na pitanje zašto nije došao zajedno sa kolegama iz Bujanovca, on je odgovorio da timovi zbog obaveza nisu mogli da usklade vreme.

Vranjske  • Ostavi komentar