Presheva jone: Kampanja srpskih medija i udruženja protiv predsednika Preševa Ščiprima Arifija

Eko Taxi Vranje

Koalicije novinara i udruženja srpskih medija (NUNS, UNS, NDNV, ANEM) sa sedištem u Beogradu, Nišu i Vranju kritikovali su predsednika Preševa Šćiprima Arifija za „diskriminaciju“  nealbanskih medija?! Ove kritike dolaze u vremenu kada međunarodne ličnosti i udruženja optužuju Srbiju za diskriminaciju albanskih medija u Dolini.Da kritikuješ predsednika Preševa da je zavšio školu u Beogradu, možda bi bilo na mestu. Srpski mediji i udruženja previđaju da je  aktuelni predsednik Preševa rođen, školovan i sticao nemačku kulturu, u državi gde se najviše poštuju mediji i sloboda izražavanja. U ovom slučaju mediji i novinarska udruženja iz Beograda kada kritikuju Šćiprima Arifija, istovremeno kritikuju, ne samo njega ili Preševo, nego i Nemačku, piše novinska agencija „Presheva jone“.

Ovo reagovanje srpskih medija i udruženja dolazi odmah nakon intervjua Ščiprima Arifija koju je dao za agenciju „Presheva jone“, gde kaže da ne razume nijednu reč na srpskom. Povodom ove  izjave celu nedelju su srpski mediji izlazili sa raznolikim naslovima („Moguće samo u našoj zemlji. Funkcioner u Srbiji a ne zna reč srpskog“).

Ova udruženja koje pričaju o „diskriminaciji“ nikad nisu reagovale protiv njihovih novina u Beogradu koje stalno vređaju Albance,nazivaju ih  „šiptari“ i „teroristi“ i podstiču mržnju. Govor mržnje srpskih medija prema albancima kritikovano je ne samo od međunarodnih udruženja nego i od Asocijacije albanskih novinara u Švajcarskoj i u Evropi (AJASE).

Ako stvarno pričamo o diskriminaciji medija, Beograd i srpski režim je taj koji diskriminiše albanske medije u Preševskoj dolini. O tome svedoče i međunarodni izveštaji, kao oni iz Reporters sans Frontieres, Međunarodna federacija novinara (FIJ) u Briselu, ili UN i OEBS, piše Presheva jone.

Novinarska udruženja i asocijacije reagovala su na raspisivanje konkursa Opštine Preševo prema kome sredstva mogu da dobiju samo mediji na albanskom jeziku.

   • Ostavi komentar