Predstavljena monografija „Vranjska gimnazija 1981-2016“

Eko Taxi Vranje

,

Monografija „Vranjska gimnazija 1981-2016“ autora mr Ljiljane Simonović Grujić, psihologa, i Verice Stošić, pedagoga škole, predstavljena je u utorak 6. decembra u Domu vojske u Vranju. Recenzent monografije, direktorka gimnazije Suzana Mišić Stanković govorila je  o istorijatu vranjske gimnazije:– Gimnazija “Bora Stanković” u Vranju osnovana je avgusta 1881. godine. Tokom istorije, škola je prolazila kroz brojne reforme i više puta je menjala svoje ime, da bi od 1990. godine dobila naziv koji nosi i danas, Gimnazija “Bora Stanković”, podsetila je Mišić Stanković

 Monografija „Vranjska gimnazija 1981-2016“  predstavlja nastavak monografije objavljene povodom jednog veka postojanja, objavljene 1981. godine:

– U proteklih 35 godina, Gimnazija je rekonstruisana, dobila je i svečanu salu gde se organizuju kulturno-obrazovne manifestacije. Pojedini učenici vranjske gimnazije obeležili su istoriju ove škole, ovog grada, ali i čitavog našeg naroda, rekla je Verica Stošić, jedna od autorki monografije.

Na promociji je govorio i dr Dragan Mikić, profesor na VMA, inače nekadašnji gimnazijalac:

– Svojevrsan nastavak ove monografije bi mogao da bude leksikon znametih učenika i profesora, kazao je dr Mikić.

Na svečanosti povodom objavljivanja monografije  uspomene na gimnazijalske dane evocirali su prof. dr Selena Stanković sa Filozofskog fakulteta u Nišu, advokat iz Vranja Nebojša Novković i profesorka Maja Bulajić.

Segmente iz knjige čitali su glumci vranjskog teatra i učenici gimnazije.

S.C.  • Ostavi komentar