Predstavljena „Lubenica bez snova“

Eko Taxi Vranje

U četvrtak 16. juna u Biblioteci „Bora Stanković“, predstavljena je knjiga priča pod nazivom „Lubenica bez snova“, Danijele Nenadić.  O knjizi  su govorile Milja Lukić i autorka.– Dozvoljavam čitaocima da završe moje priče, one su o običnim ljudima i svi čitaoci se mogu naći u njima – kaže za portal „Vranjske“ Danijela Nenadić.

Na pitanje kako je odlučila da napiše knjigu, ona jednostavno odgovara.

„Probudila sam se i pomislila: Gde je tvoja knjiga?“, kaže Nenadićka i objašnjava da je čitava avantura počela kao blog koji je prerastao u zbirku priča „Lubenica bez snova“.

Dodaje da su njeni likovi obični ljudi.

„Mogu biti vaše komšije, vaši poznanici. Svi vi se možete naći u njima“, kaže Nenadićka.

Nije nam crno-beli život, pa ni moji likovi, kaže autorka, i dodaje da je ona „čovek detaljista“, tako da voli da onaj ko čita ima sliku onoga o čemu piše.

Autorka „Lubenice bez snova“ dodaje da je njena knjiga namenjena svima koji žele da se nasmeju, rasplaču i uđu u priču gde će doživeti emocije.

– U Lubenici bez snova – kaže kritičarka Milja Lukić – u 2dvadeset tri priče koje nisu povezane ni radnjom ni likovima, imamo pravu malu bravuru igranja licima. Iz trećeg se lako prelazi u prvo, iz prvog u drugo… Sve vreme ste kao čitalac u intimnom razgovoru s pripovedačem, ispoveda vam se, ali nema ja isticanja. Možda je upravo ovakav manir zaslužan za toplinu koja isijava iz svake stranice Lubenice. U pričama nema savršeno pozitivne osobe koja nikad ni u čemu ne greši, niti kukanja nad nekom nepravdom, niti bilo kakvih ja upliva – samo opisuje neki događaj, neku crticu iz života koja nam je svima bliska, uz dobru karakterizaciju i opise. Nema bezgrešnih ili savršeno negativnih – svi su naši, od krvi i mesa, malo šaškasti, ozbiljni, zbunjeni, ljute se, raduju, vole, brinu…

Lubenica bez snova je povratak pravoj prozi, nije rijaliti nečijeg života. I da je samo to, a nije, vredi makar se odmoriti od literature danas sam ustala ili iznervirala sam se ili osećam se srećno ili evo me na plaži, u kupaćem…

G.M.A  • Ostavi komentar