PREŠEVO Na granici zaplenjeno 56.000 evra i rezani duvan

Eko Taxi Vranje

Tri zaplene u jednom danu: 25 kilograma rezanog duvana (Foto: Uprava carina)

Na graničnom prelazu Preševo u dva navrata sprečeni su pokušaji iznošenja neprijavljenih deviza iz zemlje, a ukupno je zadržano 56.000 evra.Kako je saopštila Uprava carina, prvi slučaj dogodio se prilikom pregleda automobila „Audi A8“’, holandskih  registarskih oznaka, kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Makedonije albanske nacionalnosti, u društvu svog sunarodnika.

– Njih dvojica su carinicima rekli da nemaju ništa da prijave, da bi potom tokom ličnog pretresa, službenici utvrdili da mladi vozač u džepovima pantalona ima 58.000 evra. Kako su izjavili da je novac zajednički, vraćeno im je po 10.000 evra, a ostatak od 38.000 evra je zadržan – piše u saopštenju Carine.

Istog dana, na izlazu iz zemlje, pregledan je još jedan automobil u kome su putovala dvojica državljana Makedonije albanske nacionalnosti.

– U prtljažniku „mercedesa“, čeških  registarskih oznaka, kojim je upravljao 26-godišnji mladić, u jednoj čarapi spakovanoj među korišćene stvari, pronađeno je 38.000 evra.

Putnicima je odmah vraćen iznos od 20.000 evra, dok je 18.000 evra privremeno zadržano.

 U oba slučaja, s obzirom da se radi o stranim državljanima, presuda Prekršajnog suda u Preševu doneta je po hitnom postupku, te su oni kažnjeni novčanim kaznama i oduzimanjem navedenih deviza (38.000 i  18.000 evra) – stoji u saopštenju.

Na ulazu graničnog prelaza Preševo, dodaje se u saopštenju, 18. oktobra zaplenjeno je i 25 kilograma rezanog duvana pronađenog u „pežou“ niških registarskih oznaka.

Tim automobilom upravljao je 49-godišnji srpski državljanin, putujući sa još trojicom saputnika.

– Na pitanje carinika šta ima da prijavi za carinsku kontrolu, vozač je odgovorio da nema ništa, ali je pregledom automobila utvrđeno da je auto pun rezanog duvana.

Najviše ga je bilo u torbi u prtljažniku (19 kg), ispod zadnjeg sedišta (4 kg), dok je ispod haube u filteru vazduha bilo sakriveno još 2 kg duvana – zaključuje se u saopštenju Uprave carina.

Vranjske  • Ostavi komentar