POST NA VRANjSKI NAČIN

Eko Taxi Vranje

Povodom početka šestonedeljnog Božićnog posta, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je pravoslavnim vernicima da nije dovoljno lišiti se mrsne hrane ako se ne lišavamo rđavih misli i dela, a ne da se hvalimo – „Ja verujem! Ja slavim“! 

Međutim, kako stara lokalna poslovica kaže – „u Srbiju Srbi, u Vranje Vranjanci“, tako da ovdašnji svet posti na jedan osoben način.

 

Postoji nekoliko priča.

 

Jedna je da Vranjanci 6. januara, kada idu po okolnim planinama da „beru badnjak“, sa sobom nose vatreno oružje, pa okolina Vranja puca kao da NATO ponovo napada. To, valjda, predstavlja „dobre misli“.

 

Druga je da se poslednjeg dana posta u „berbi badnjaka“, nose zavidne količine rakije (većina se kuva „u kotliče“), vina i ostalih alkoholnih pića; valjda su posle toga Vranjanci bliže raju.

 

Treća – bračni par koji se strogo drži posta; i priča muž: „Četeres’ dana postimo, zadnji dan „na vodu“; i u noći kad se post završava, pred ponoć sednemo žena i ja ispred frižider, i brojimo – deset, devet… tri, dva, jedan! I potepamo se oko rusku salatu i repče od prase“.

 

Četvrta, koju priča sada pokojni ugledni građanin Vranja, kako se učlanio u Komunističku partiju:

„Bio sam dete sa sela, patrijarhalno vaspitan, oca sam u ruku celivao; i odem kod sveštenika uoči Božića, kuc-kuc, „napred“, pop sedi na Badnji dan i krka suvo meso i slaninu, uz ‘ladan komenjak.

Šta to radite, oče, na ovaj sveti dan, zar nije post? Ne brini sinko, veli on, bog će prosti, od dobroga jela nema zla dela.

I ja odatle pravo u Komitet“.

 

Bog da prosti, za kraj ostavismo jednu pošalicu a propo posta, a koja u vranjskom slengu ima prilično lascivno značenje:

 

– Prike, ostriš!

– Prike, neće postiš!

 

G. M. A.

   • Ostavi komentar