Posledice dolaska Ikee

Eko Taxi Vranje

Miša Brkić, kaže da je na vreme upozoravano na posledice dolaska Ikee: – Još 2009. godine jedna studija Američke agencija za međunarodnu pomoć (USAID) upozorila je da je dolazak kompanije Ikea na tržište Srbije i pretnja ali i šansa za domaće proizvođače nameštaja. Domaćim proizvođačima, pa dakle i Simpu, sugerisano je da Ikea znači ne samo veću konkurenciju, već i više standarde, da će glavni adut biti unikatni nameštaj zanimljivog dizajna i da se očekuje veći izbor i bolji balans između cena i kvaliteta nameštaja.

Za pametne, sposobne, preduzimljive i hrabre poslovne lidere bio je to dovoljno jasan signal za delovanje. Preduzimljivi privatnici širom Srbije ozbiljno su shvatili poruku i krenuli (a neki samo pojačali) u biznis s proizvodnjom nameštaja. Među onima koji su se pozicionirali na tržištu kao ozbiljni igrači su Active Desin, Numanović, Gaj, Atlas, Diamond, Darijana, Matis, Vitorog, Tahirović,Alexandro, Linea Milanović, radionica “Sanjaj”, ABA Desin, Ekstraform, GIR…

A šta je za to vreme radio Simpo?

– A Simpo je dremao uspavan državno-političkim dotacijama i subvencijama. Menadžeri Simpa su svim silama i uspešno lobirali u beogradskom političkom vrhu da se što duže odloži (ako već ne može da se zaustavi) dolazak kompanije Ikea u Srbiju umesto da su trošili znanje i energiju na utezanje performansi kompanije, na rast efikasnosti i smanjenje troškova proizvodnje. Tek krajem prošle i početkom ove godine, kad je Ikea već poravnala plac u Bubanj potoku i time dokazala svoju nepovratnu nameru ”ateriranja” na srpsko tržište, Simpo je s tragičnim zakašnjenjem krenuo u poslovno prestrojavanje, rešio da se oslobodi ”non core” biznisa (čokolade, hemija, turizam, stočarstvo, alkoholna pića, ugostiteljstvo…) koji nemaju veze s proizvodnjom nameštaja i odlučio da delimično odustane od uloge čuvara socijalnog mira na jugu Srbije smanjenjem broj zaposlenih za oko 1.600 (sa 4.200 na 2.562). Sve je to, međutim, bilo reagovanje post factum i zakasnelo.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom ili digitalnom izdanju Vranjskih, preko novinarnica.net  • Ostavi komentar