Porodično nasilje svakog drugog dana

Eko Taxi Vranje

PČINjSKI OKRUGU periodu januar-novembar 2016. godine u Pčinjskom okrugu registrovano je 157 slučajeva krivičnog dela nasilje u porodici, dok ih je u istom periodu prošle godine bilo 139 – kažu podaci Policijske uprave Vranje,.

 

To znači da se slučaj porodičnog nasilja na ovom području od početka godine dešava svakog drugog dana.

 

 

U PU Vranje navode da je jedan od prioriteta MUP-a pun angažman na suzbijanju ove vrste nasilja, te da kampanje koje ministarstvo sprovodi dovode „do osnaživanja žrtava da ne trpe, već da prijave nasilje“.

 

– Obaveza svih policijskih službenika je da kod postupanja po prijavljenom slučaju o svakom slučaju obaveste nadležno javno tužilaštvo, Centar za socijalni rad (u vezi sa eventualno potrebnim hitnim izlaskom na lice mesta i zbrinjavanja žrtve porodičnog nasilja), te zdravstvene ustanove u slučaju da je potrebno pružiti medicinsku pomoć.

Kroz elektronsku evidenciju MUP obavlja se provera u vezi sa eventualnim posedovanjem vatrenog oružja na strani nasilnika.

 

Ukoliko ga poseduje, u skladu sa Zakonom oružje se oduzima prvensteno iz bezbednosnih razloga – navode iz PU Vranje u odgovorima na pitanja portala Vranjske.

 

Donošenje Posebnog protokola o postupanju policijskih službenika u slučajevima nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima je od velikog značaja za MUP, navode iz PU Vranje.

 

Na planu normativnog uređenja, veliki doprinos u proceduri postupnja policije doneo je novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

 

   • Ostavi komentar