PONOVO „RADI“ BIOSKOP Zanatlije dobile sudski spor protiv Grada Vranja

Eko Taxi Vranje

Proradiće bioskop, ali i udruženje: sekretar Stanko Pavlović (Foto: G.M.A), Sala prepuna uspomena: krov se obrušio još u maju 2014. godine (Foto: G.M.A), Ne prokišnjava jedino ovde: balkon nekadašnje , Nekada elitna bioskopska mesta: loža se još drži (Foto: G.M.A) , Ovde su sto godina: fotografija nekadašnje zanatske uprave iz 1925. god. (Foto: G.M.A)

Viši sud u Vranju po predmetu P.br. 13/12, doneo je presudu u parnici tužilaca Grad Vranje i Republika Srbija protiv tuženih Opšte udruženje preduzetnika, zanatlija, ugostitelja i autoprevoznika „Vranje“, (u daljem tekstu Udruženje), po kojoj se odbija tužbeni zahtev tužilaca.Udruženje je tako, posle dvadeset dve godine rovovske borbe sa tužiocima, postalo nosilac prava korišćenja na celom kompleksu takozvanog „Zanatskog doma“, uključujući ceo objekat i pripadajuće mu zemljište, pa i devastiranu dvoranu kultnog vranjskog bioskopa „Sloboda“ koji ne radi već tridesetak godina, uprkos svim mogućim predizbornim obećanjima, projektima itd. kojima nas je lokalna samouprava zanosila.

Setiće se Vranjanci grafita na obližnjoj fasadi „Bioskop – 30 km dalje“ (misli se na Vladičin Han gde bioskop funkcioniše), ili na akciju Novina Vranjskih „Vratite nam bioskop“, angažovanje nevladinih organizacija i stranih ambasada.

Ništa od toga ne beše, do ove presude, koja, doduše još nepravnosnažna, može da pokrene stvari s mrtve tačke.

– Svim silama ćemo se truditi da obnovimo bioskopsku salu koja će služiti kako za bioskopske projekcije, tako i za druge kulturne i društvene sadržaje.

Pokušaćemo da obezbedimo sredstva od lokalne samopuprave, republike, stranih ambasada, nevladinih organizacija, građana.

Projekat novog bioskopa postoji, samo treba dobre i političke volje da se obezbede sredstva za njegovu realizaciju – kazao je za portal Vranjske predsednik Udruženja Miodrag Antić.

Na jesen 2017. godine, Udruženje obeležava 100 godina od osnivanja

Za taj jedan vek, u staroj zanatskoj čaršiji kao što je bilo Vranje, kroz Udruženje su prošli najugledniji ljudi iz struka koje Udruženje okuplja, a koji su bili nukleus stvaranja velikih industrijskih sistema u Vranju, po kojima je ono kršteno kao „južno privredno čudo“.

Sekretar Udruženja Stanko Pavlović podsetio je da je Ministarstvo prosvete planira uvođenje dualnog obrazovanja i da udruženje želi da iskoristi tu okolnost.

– Sada kada imamo čistu situaciju, koja će nadam se biti ozvaničena pred sudom, naši članovi, kao iskusne zanatlije, i kao profesori, moći će da obučavaju mlade, voljne ljude da zanatstvo ponovo oživi u našem gradu i da mladi tu vide svoju budućnost – kazao je Pavlović za naš portal.

Pretpostavlja se da Grad neće odustati od tužbe protiv Udruženja jer se poukom o pravnom leku protiv ove presude može izjaviti žalba Apelacionom sudu u Nišu.

Pa onda možda još tridesetak godina…

Bioskop ima reč, neka se pripremi pozorište.

G. M. A.  • Ostavi komentar