Poništen konkurs za SPECIJALIZACIJE U ZC Vranje

Eko Taxi Vranje

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije poništilo je odluku Zdravstvenog centra u Vranju o dodeli 11 specijalizacija, a na osnovu konkursa od početka februara ove godine, saznaju InfoVranjske.– Po tom konkursu menadžemnt ZC Vranje dodelio je 11 specijalizacija, tri za hirurgiju, dve za ortopediju, dve za urologiju, dve za internu medicinu, jedna za neurologiju i jedna za ginekologiju. To je bilo za «odabrane» naprednjake, pa i lekarima koji rade par meseci, a nisu pozvani lekari koji rade desetak i više godina. Jedini kriterijum i uslov bila je partijska knjižica, pa se Zdravstveni centar našao pred Osnovnim sudom po tužbi lekara koji je smatrao da je oštećen – navodi sagovornik InfoVranjskih iz ZC Vranje.

Po ovom izvoru, «Ministarstvo zdravlja je brzo reagovalo po saznanju da se zbog konkursa za specijalizacije vodi sudski spor pred nadležnim sudom u Vranju».

– U rešenju Ministarstva o poništenju odluke menadžmenta ZC Vranje o dodeli specijalizacija, između ostalog, stoji «da se ta odluka poništava zbog tužbe za neadekvatan postupak, jer nije sprovedena procedura predviđena zakonom“. Kako se čitav posao radio svedoči i činjenica da nije objavljena bodovna lista, već je samo doneta odluka bez obrazloženja zašto se baš tim lekarima dodeljuju specijalizacije – objašnjava sagovornik InfoVranjskih iz Uprave Zdravstvenog centra.

Izvor portala Info Vranjske smatra «da je ovakva odluka Ministarstva zdravlja ogroman minus za aktuelni menadžemnt ZC Vranje na čelu sa direktorkom dr Ljiljanom Antić i njenim glavnim savetnikom Miroljubom Stankovićem»!

– Ovim poništenjem menadžemnt je iskazao neodgovornost prema građanima ovog dela Srbije, prema 250.000 potencijalnih pacijenata, bahatost prema poštovanju zakona i predviđene legalne procedure. Najteža posledica je što će ZC Vranje uskoro ostati bez lekara određenih specijalnosti na duži rok, a oni i sada manjkaju, pa su pacijenti na najvećem gubitku – upozorava sagovornik InfoVranjskih iz Uprave Zdravstvenog centra.

Izvor portala potencira «da su oni lekari koji su tužili ZC Vranje zbog specijalizacija i koji su se žalili, bili izloženi mobingu u ovoj ustanovi».

– Uprava ZC Vranje ih je pritiskala i maltretirala, samo oni znaju šta su sve preživeli, a o tome bi «koju» mogao da prozbori i Nebojša Ljubić, glavni pravni savetnik direktorke dr Ljiljane Antić – sugeriše sagovornik InfoVranjskih iz ZC Vranje.

Podsećamo, ZC Vranje «baš nema sreće» sa specijalizacijama, jer je u 2017. godini takođe Ministarstvo zdravlja poništilo konkurs za jednu specijalizaciju i jednu subspecijalizaciju.

Info Vranjske su već pisale o netransparentnosti procesa izbora ljudi za specijalizaciju, a čak ni naš portal nije uspeo da dođe u posed imena izabranih lica, toiko je ovaj procs bio tajan, i kao takav je očigledno morao biti poništen.

S. Kostić  • Ostavi komentar