Počinje “Svetosavska nedelja“

Eko Taxi Vranje

Nakon Svetosavske himne u izvođenju Hora  Muzičke škole“Stevan Mokranjac“u Vranju,  u subotu, 21. januara, u 19 sati, u Galeriji Narodnog muzeja,  o značaju „Svetosavske nedelje“, 27. po redu, govorićnj dr Slobodan Milenković, gradonačelnik.Prvi događaj ovogodišnje manifestacije je otvaranje izložbe „Pravoslavlje-jedna velika porodica“, autora Dragana Tadića iz Svepravoslavnog društva „Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“ u Vranju. Na otvaranju izložbe pored autora govoriće i episkop Vranjski, Pahomije. Postavku čini 77 fotografija, podeljenih u 4 celine:

Cilj izložbe je da prikažemo jedinstvo pravoslavne crkve bez obzira da li je reč o svetinjama iz Rusije, Bugarske, Grčke, Sirije i Srbije, odnosno kakvi su hramovi bili pre i nakon ratova u Siriji i Srbiji.  Fotografije su 40 puta 35 centimetara, vrlo kvalitetno urađene, a na njima su najznačajni događaji pravoslavlja. Mislim na čin krštenja, potom venčanja, tu su i slike sa liturgija i litija, rekao je za portal Vranjske Dragan Tadić, autor izložbe.

U nedelju u 20 sati u Domu Vojske u Vranju, u sklopu programa manifestacije biće odigrana predatava „Čuda Svetog Save“ vranjskog pozorišta.

S.C

 

   • Ostavi komentar