Peticija banjskih Roma: Dokle vama parno, a mi da cepamo drva!?Romi iz naselja Saglamci i Burdinci u Vranjskoj Banji pokrenuli su potpisivanje peticije protiv «selektivno-favorizovane» toplifikacije kompleksa od pet stambenih zgrada u centru ovog mesta i privatne kuće Banjčanina Slaviše Bulatovića, poslanika i predsednika GrO SNS u Vranju.Organizaciju potpisivanja peticije vode mladi Romi, ogorčeni zbog nejednakog odnosa aktuelnih vlasti u Vranju i Vranjskoj Banji prema toplifikaciji ovog mesta korišćenjem termalne banjske vode.

Funkcioneri GrO Banja pravdaju uvođenje daljinskog grejanja termalnom vodom u pet stambenih zgrada i privatnoj kući poslanika Bulatovića «lokacijom na kojoj su zgrade i kao slučajno kuća poslanika na bliskom odstojanju, što je pogodno za toplifikaciju». Ako je tako, onda je i naselje Saglamci pogodno za toplifikaciju, sve su kuće jedna do druge, ima oko 70 kuća, dakle, 70 priključaka, jedino što nemamo poslanika u komšiluku, pa moramo ceo vek da cepamo drva – protestuju Romi iz naselja Saglamci.Romi iz naselja Burdinci, na desnoj obali Banjštice, ali i Srbi iz naselja Ćosiki i Mišinci, takođe negoduju zbog protekcionizma prema jednom delu Banje, a na štetu više od 95 odsto banjskog naselja.

Postoji izmenjivač toplote i kod balon sale, pa eto daljinskog grejanja za sva naselja na desnoj obali reke, ali šta nam vredi kad u komšiluku nemamo privilegovane ljude bliske vlastima, pa nam ne ginu sekire u rukama – zaključuju gnevno Romi i Srbi iz pomenutih naselja.

Romima koji protestuju, sve češće od kako se kopaju kanali za toplovod, prekorno dobacuju drugi Banjčani «da se ne bune, već da budu zadovoljni posle svega što se događalo na izborima 21. juna».

Što se bunite, uzeli ste po 2.000 dinara za glasanje, glasali za stranku na vlasti, pa sad «uživajte» u njihovom grejanju, a vi sekire u ruke. Presele su vam 2.000, ali i one pet hiljadarke koje, doduše, nisu svima isplaćene kao, primera radi, Mići Ismailoviću i onima koji su manje podobni. Zato ćutite, glasali ste, trpite – «savetuju» sugrađane Rome Banjčani.

S. Kostić

Ovaj tekst je emitovan uz pomoć i podršku European Endowment for Democracy (EED). Donator ne snosi odgovornost za mišljenja i stavove iznete u ovom tekstu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Banjčanin 12/09/2021

    Ostavi komentar