PETA GODINA SUDjENjA Opet odložen proces lekarima Kanačkom i Civkarovskom!

Eko Taxi Vranje

Suđenje dugo kao život deteta: Osnovni sud u Vranju (Foto: Vranjske)

U Osnovnom sudu u Vranju u četvrtak je opet odložen nastavak sudskog procesa protiv lekara Slaviše Kanačkog i Darka Civkarovskog, optuženih za „teško delo protiv zdravlja ljudi“ iz člana 259, stav 4, Krivičnog zakonika i navodnog nesavesnog lečenja maloletne D.M. koje je za posledicu imalo smrt petogodišnje devojčice 8. januara 2011. godine na Dečjem odeljenju vranjske bolnice.Glavni pretres u četvrtak je odložen zbog neopravdanog izostanka svedokinje Desanke Milenković, pedijatrice sa Dečjeg odeljenja vranjske bolnice, te anesteziologa Slavka Živkovića koji je javio da se nalazi van zemlje.

Milenkovićka je zbog izostanka kažnjena novčanom kaznom od 30.000 dinara.

Punomoćnik porodice maloletne D.M. advokat Jovan Aleksić izjavio je posle najnovijeg odlaganja za portal Vranjske da je od samog početka bio protiv predloga advokata odbrane da se ponovo saslušavaju Milenkovićka i Živković i time suđenje prolongira bez valjanog razloga.

– Ta dva svedoka su već dali izjave na glavnom pretresu, a nalazi veštaka na kojima će se zasnivati presuda su vrlo jasni i govore u prilog odgovornosti dvojice lekara za smrt deteta.

Posle nalaza sudsko-medicinskih odbora (SMO) veštaka iz Beograda i Niša, nema dileme šta se tu desilo i ko je odgovran, tamo sve lepo piše.

Sudija je, po mom mišljenju, morao da odbije zahtev odbrane za dodatno saslušanje svedoka i donese presudu.

Zašto je takav zahtev prihvaćen, može samo da se pretpostavlja.

Mene čudi ponašanje tužioca koji se na prethodnom ročištu nije usprotivio novom saslušanju Milenkovićke i Živkovića, a onda se na današnjem ročištu protivio saslušanju tih svedoka.

Na šta to liči – sa nevericom je upitao Aleksić.

Nastavak procesa zakazan je za 21. oktobar u 10 časova.

Podsećanja radi, SMO Medicinskog fakulteta u Beogradu uradio je osnovni nalaz u kome je konstatovano da optuženi „nisu prepoznali neposrednu životnu ugroženost deteta“, ni činjenicu da „prethodno data terapija za smanjenje tkivnog otoka sluznice donjeg dela završnog ždrela grlenog poklopca i grkljana nije dovela do poboljšanja zdravstvenog stanja“.

Navodno, „nisu izvršili detaljne preglede iz domena svojih specijalnosti i nisu organizovali hitan transport deteta u operacionu salu i preduzimanje intubacije (zbrinjavanje disajnog puta postavljanjem plastičnog tubusa-cevi u gornje disajne puteve) radi obezbeđenja prohodnosti disajnog puta, niti se pripremili za traheotomiju u slučaju da postupak ne uspe zbog otoka usled koga se devojčica na kraju ugušila“.

– Teško bolesno stanje, postojeće organizacione slabosti na nivou ZC Vranje i propusti lekara stoje u uzročno-posledičnoj vezi sa nastankom smrtnog ishoda kod sada pokojne maloletne D.M. – stoji doslovce u posebnom nalazu i mišljenju Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Nišu koji je radio drugo veštačenje na zahtev suda.

Anesteziolog Kanački i otorinolaringolog Civkarovski optuženi su 27. februara 2012. godine (optužnica Osnovnog javnog tužilaštva pod oznakom Kt.br.521/11).

Vranjske

 

 

   • Ostavi komentar