PBJ predstavila istraživanje „Fenomen masovnih tužbi“,

U Nišu je 20. aprila 2021. u prostorijama Koalicije Pravosudna baza jug održana stručna konferencija na kojoj je predstavljeno istraživanje „Fenomen masovnih tužbi“. Konferenciju je onlajn pratio veći broj učesnika (advokata, sudija, tužilaca, predstavnika državnih institucija, udruženja građana, međunarodnih organizacija, istaknutih stručnjaka, obrazovnih institucija i medija).Problematika masovnih tužbi nosi sa sobom pravne, finansijske i etičke aspekte, te dovodi do određenih negativnih posledica, kako po pravosuđe, tako i po sve građane naše zemlje.

Istraživanje su predstavili: autor dr Nebojša Stanković, advokat iz Niša, istraživač Milan Jovanović, sudijski pripravnik u Privrednom sudu u Nišu i Tamara Tasić, novinarka Južnih vesti. Skup su moderirali Dragan Đorđević i Mihajlo Čolak, članovi Programskog saveta koalicije Pravosudna baza jug.Svoje stručno viđenje ove teme kao i potencijalne preporuke za rešavanje problematike, koja se tiče masovnih tužbi, izneli su: dr Nevena Petrušić, profesorka Pravnog fakulteta u Nišu, dr Katarina Golubović, advokatkinja i predsednica Komiteta za ljudska prava (YUCOM), mr Blažo Nedić advokat, medijator i predsednik UO Partneri Srbija, Aleksandra Petrović, novinarka Politike.

Masovne tužbe pojavile su se sredinom dvehiljaditih godina i među raznim vrstama masovnih predmeta koji se javljaju na teritoriji čitave države, ističu se oni koji se tiču smenskog i noćnog rada, naknade za ishranu i regresa zaposlenih u JP Železnice Srbije i odgovornosti pravnih sledbenika nakon restrukturiranja i statusnih promena (železnice), uvećane zarade pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (policija), diskriminacija ratnih rezervista (veterani), prekomerno isplaćene naknade za boravak deteta u predškolskim ustanovama (vrtići), diskriminacija poljoprivrednih osiguranika (poljoprivredne penzije), naknada štete zaposlenima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ništavost odredbi ugovora o kreditu o troškovima obrade zahteva (troškovi obrade), neadekvatna isplata naknade za slučaj nezaposlenosti od strane Nacionalne službe za zapošljavanje (nacionalke).

Pored toga, javljaju se i drugi postupci, koji su karakteristični samo za pojedine sredine ili područja.

Do pojave tužbi kojima se tuže banke, u svim prethodnim slučajevima su bile tužene budžetske institucije, gde su cenu izgubljenih sporova praktično plaćali svi građani Srbije.

Niko ne zna ukupan broj ovih predmeta i tačnu cifru koliko su oni koštali državni budžet, ali se procenjuje da bi to moglo biti nekoliko stotina miliona evra.

Istraživanje Koalicije Pravosudna baza jug, koje se fokusiralo na tužbe protiv Nacionalne službe za zapošljavanje, od ove ustanove je dobilo podatak da su samo „nacionalke“ koštale državni budžet preko 3 milijarde dinara (odnosno, preko 25 miliona evra) u periodu od 2015-2018.

Kada su u pitanju „nacionalke“, istraživanje koalicije je sprovedeno u sudovima u Nišu, Leskovcu i Vranju, gde još nekoliko podataka privlači pažnju: dosuđeni troškovi su višestruko veći od dosuđenog glavnog duga; u većini postupaka veštači isto lice; u mnogim postupcima je vrednost spora besmisleno mala (u jednom svega 159 dinara);

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar