„PAHOMIJE je pokrenuo VULKAN, i NEMA STAJANJA“

Eko Taxi Vranje

Protiv odluke Upravog odbora Eparhije vranjske i vladike Pahomija, šest od sedam članova razrešenog Crkvenog odbora iz sela Klinovac kod Bujanovca, uputili su žalbu Ustavnom sudu Srbije.U istoriji Eparhije vranjske ovo je prvi put da neko iz ove crkvene organizacije traži pravdu pred najvišom sudskom instancom u državi Srbiji.

Istovremeno, klinovački Crkveni odbor je prvo crkveno telo koje je zatražilo raščinjenje vladike Pahomija i njegovo premeštanje bilo gde iz Vranja.

Iza ovog zahteva stoje Stojan Stevanović, Živojin Trajković, Žika Nikolić i Goran Kačarević, svi iz Klinovca, te Goran Dukadinović i Jovica Bogdanović iz Trejaka.

– Da, pozvali smo se na članove 82. i 83. Ustavnog suda Srbije, duboko uvereni da ovom bogohulniku samo mi, pravoslavni vernici, možemo stati na put, zaustaviti razaranje crkve, pljačku njene imovine i njegovo bahato ponašanje – kaže smenjeni predsednik Stojan Stevanović.

Do sada su Pahomija rušili novinari i mediji, a sada su, prvi put protiv njega, kampanju pokrenuli vernici i ljudi odani Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Posle razrešenja članova Crkvenog odbora od strane episkopa Pahomiija, (31. jul) dan uoči konferencije za novinare, u Klinovcu i danas nema mira.

Novi predsednik Zoran Mitić, kažu meštani u selu, i slovom i brojem, pored sebe, ima samo još dva člana u Crkvenom odboru, a svojim odevanjem poodavno skrnavi ugled crkve.

– Mitić je u selu koje ima 600 stanovnika i 120 domaćinstava našao samo dvojicu izdajnika srpske crkve i srpske vere: Ranđela Đorđevića iz Krševice i Bojana Miloševića iz Klinovca – sa podsmehom kaže meštanin pred seoskom prodavnicom.

Isterani članovi kažu da je odbor napravio redosled poteza, prema kome će se prvo utvrditi ko je, kako i zašto spalio pune džakove finansijske dokumentacije, a potom će se, u saradnji sa državnim institucijama, formirati komisija koja će utvrditi količinu šumskog blaga koje je posečeno na Kozjaku i dolini Pčinje.

– Pahomije je u Eparhiji vranjskoj pokrenuo vulkan, čija se užarena lava sada ničim ne može zaustaviti – objašnjava trenutnu situaciju Stevanović.

On dodaje da njemu i smenjenim članovima Crkvenog odbora svakodnevno stižu pozivi podrške sa svih strana, jer je vernicima prekipelo.

– Naš otpor je prerastao u veliki i snažan pokret, koji Pahomiju mora doći glave – kaže na kraju Stojan Stevanović, smenjeni predsednik Crkvenog odbora iz sela Klinovac.

Redakcija je pitanja ovim povodom uputila pitanja i na adresu Eparhije, odnosno protojereja Siniše Puljanovića, i eventualnni odgovori biće objavljeni kad i ako budu pristigli.

R. Irić  • Ostavi komentar