Otvorimo oči pred nasiljem nad ženama

Eko Taxi Vranje

,

Volonteri i članovi Centra E8 sproveli su akciju obeležavanja Međunarodnog dana u borbi protiv nasilja nad ženama. Oni su defilovali gradskim šetalištem, izvodeći „pokretnu izložbu“, prikazujući na fotografijama žene kao žrtve nasilja.Koordinator ove akcije i član Centra Stevan Petković smatra da je edukacija o ovom problemu ključ njegovog rešavanja.

Verujemo da edukacijom dečaka i devojčica možemo da utičemo na građenje društva bez nasilja, baziranog na solidarnosti i demokratiji. Želimo da ukažemo da svako od nas može biti žrtva. Otvorimo oči i stanimo na put nasilju – poručuje Petković.

Volonteri i članovi Centra E8 delili su flajere prolaznicima i razgovarali sa njima o ovoj temi. Oni su pozirali prikazujući situacije iz svakodnevnog života parova. Svaka fotografija je urađena dva puta, tako da jedna predstavlja osobu ženskog pola onako kako ona inače izgleda, a na drugoj je žena kao žrtva nasilja. Ideja je širenje svesti sugrađana o nasilju nad ženama.

Članica Centra Ema Tomić podseća da su Ujedinjene nacije 25. novembar proglasili Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, kao i da se duže od pet godina ova organizacija bavi temom rodne ravnopravnosti i prevencijom rodno zasnovanog nasilja.  • Ostavi komentar