OTADžBINA ZOVE Od decembra dobrovoljno, a plaćeno služenje vojnog roka

Eko Taxi Vranje

Tokom šest meseci vojnog roka moći će da se zaradi oko 70.000 dinara (Foto: Vranjske)

Načelnik Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Vranje, major Igor Milanović izjavio je da će, počev od od decembarske klase vojnika, biti uvedeno dobrovoljno služenje vojnog roka koje će umesto dosadašnja tri, trajati šest meseci.– Novi konceptom dobrovoljnog služenja vojnog roka podrazumeva po tri meseca pojedinačne i spesijalističke obuke.

Zatim sledi kolektivna obuka i angažovanje u jedinicama Vojske Srbije – rekao je Milanović pred novinarima u Vranju.

Novina koja će svakako motivisati zainteresovane da priključe vojsci  je uvođenje novčanih primanja za šestomesečno služenje.

Tokom prva tri meseca obuke naknada iznosi blizu 10.500 dinara, u četvrtom 15.000, u petom blizu 20.000, a u poslednjem mesecu oko 25.000 dinara.

Najbolji vojnici iz svake generacije na dobrovoljnom služenju vojnog roka biće neposredno primljeni u vojnu službu kao profesionalni vojnici.

Milanović je naglasio da je od 2010, Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, propisano da obuka traje šest meseci.

Ipak, početkom svake godine predsednik države smanjivao je broj meseci na tri, što će sada biti izmenjeno.

Još jedna pogodnost biće dozvoljeno redovno odsustvo u trajanju od deset dana, što do sada nije bio slučaj.

Nagradno odsustvo će, kao i redovno, finansirati vojska, a vojniku će biti plaćen i put iz mesta gde odsluži vojni rok.

Svi građani koji bi želeli da se dodatno informišu mogu to učiniti u Centru Ministarstva odbrane u Vranju, u ulici Kralja Milana 1 (u prostorijama bivšeg Vojnog odseka).

D. Pešić  • Ostavi komentar