Okrugli sto Vranjskih i Jukom-a: Mediji i krivični postupak

Eko Taxi Vranje

U sklopu projkta „Nezavisno novinarstvo za nezavisno sudstvo“ u četvrtak je u konferencijskoj sali Hotela Pržar u Vranju održan okrugli sto na temu „Uloga i funkcija medija u različitim fazama krivičnog postupka“. Reč je o prvom od pet okruglih stolova koji će biti oprganizovani u sklopu projekta koji finansira Delegacija Evropske unije u okviru Medijskog programa.O različitim fazama krivičnog postupka, ulozi medija i izveštavanja na početni tok postupka govorio je načelnik Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminaliteta u Policijskoj upravi Vranje Saša Nedeljković, a o tužilačkoj istrazi i fazama krivičnog postupka i medijskom uticaju na te faze postupka pred tužilaštvima Leposava Jovčić iz Višeg javnog tužilaštva.

O važnosti poštovanja prezumpcije nevinosti u medijskom izveštavanju izlaganja su imali predstavnici Višeg i Osnovnog suda, Jelena Petričević-Mladenović i Stojadin Stanković.  Vranjski advokat Aleksandar Stojković govorio je o krivičnom postupku i medijskom izveštavanju iz ugla advokature, a novinari Vukašin Obradović i Dejan Dimić o izazovima medijskog iveštavanja o krivičnim postupcima i poštovanju Kodeksa novinara Srbije.

– Vaše učešće u diskusiji – rekao je Vukašin Obradović, direktor Vranjskih Novina – nezaobilazan je i neprocenjiv doprinos javoj diskusiji i većoj vidljivosti teme pravosudnog sistema i njegovog funkcionisanja sagledanog iz različitih uglova. Vaše učešće omogućiće da građani i stručna javnost dobiju relevantne informacije iz prve ruke i da se osvetle mogućnosti, ali i dosadašnja saradnja nadležnih institucija i medija. Kako bi ove teme bile medijski vidljive, a građani bolje i jasnije razumeli procese, potrebno je da predstavnici državnih organa i medija sarađuju i diskutuju na postizanju zajedničkog cilja ostvarivanja javnog interesa i jačanja demokratskih institucija i principa.

Projekat se realizuje u četiri grada (Vranje, Kikinda, Prijepolje, Loznica) i obuhvatiće: produkciju istraživačkih novinarskih članaka o pravosudnom sistemu i krivičnim postupcima, produkciju komparativne analize i seta preporuka (u oblasti krivičnih postupaka), priručnik za medije kako izveštavati o pravosudnom sistemu (sa fokusom na krivične postupke) i otvaranje javnih debata o ovim temama u okviru pet okruglih stolova (biće organizovani u navedenim gradovima i završni događaj u Beogradu).

Izveštavajući o krivičnim postupcima u Vranju, Prijepolju, Kikindi, Loznici analiziraće se lokalni primeri i istovremeno prikupiti podaci za komparativnu analizu i set preporuka (biće dostavljeni i nadležnim ministarstvima) kako bi na nacionalnom nivou identifikovali probleme u sprovođenju krivičnog postupka i predložili njihova eventualna rešenja.

Organizatori okruglog stola u Vranju bili su partneri na ovom projektu – Nedeljnik Vranjske i Komitet pravnika za ljudska prava Jukom. Skupu je osim učesnika u debati i lokalnih novinara prisustvovala Zorica Jović, članica Gradskog veća za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja.

Vranjske    • Ostavi komentar