OŠ RADOJE DOMANOVIĆ Edukacija učenika o trgovini ljudima

Eko Taxi Vranje

Veliki broj učenika prisustvovao je edukaciji u OŠ Radoje Domanović (Foto: Vranjske)

U utorak je u OŠ Radoje Domanović u Vranju organizovana edukacija za učenike u sklopu obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.– Lanac trgovine ljudima ozbiljan je društveni i globalni problem, dešava se svuda i ugrožava naša ljudska prava, pravo na život, na govor, na slobodu izbora i na slobodu kretanja.

Žrtve mogu biti i muškarci, žene, naravno i deca.

Ukoliko dete nije edukovano, ne može ni da prepozna ukoliko se eventualno nađe u lancu trgovine ljudima.

Cilj predavanja je da to predupredimo, da na kreativan način deca shvate da je ovo veliki problem današnjice i da čuju ovo što smo spremili i prilagodili njihovom uzrastu kako ne bi došli u opasnost – rekla je za portal Vranjske volonterka Crvenog krsta Zorana Živković.

Predavanje na temu „Stop trgovini ljudima“, slušali su učenici nižih razreda ove škole.

Deca su posle predavanja postavljala zanimljiva pitanja, tipa „kako lanac ispada“ ili „mogu li i bebe da budu žrtve“ i sl.

Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima formirana je u Vranju 2013. godine kako bi se obezbedila višesektorna i koordinisana politika borbe protiv trgovine ljudima.

Mrežu čine: Grad Vranje, Centar za socijalni rad, Gradska uprava za dečju zaštitu, Gradski sekretarijat za obrazovanje, Više javno tužilaštvo, Nacionalna služba za zapošljavanje, Zdravstveni centar, Crveni krst, Kancelarija za mlade, Centar za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite, UG Neksus, a ove godine mreži su se pridružili i Odbor za ljudska prava, Romski centar za demokratiju, Modus i Osnovna škola Radoje Domanović.

Organizator edukacije u ovoj školi bila je Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja.

J. Ristić  • Ostavi komentar