NKD: Čije su naše pare?

Eko Taxi Vranje

Građani treba da znaju da mogu i imaju pravo da utiču kako vlast troši njihov novac„, poručili su aktivisti Nacionalne koalicije za decentralizaciju u akciji na glavnom šetalištu u centru Vranja, u četvrtak 11. aprila.Akcija je održana pod sloganom „kako da se glas građana bolje čuje„.

Organizatori akcije upoznali su građane Vranja sa činjenicom da na svakih 100 dinara zarade koju prime, moraju da zarade 160 dinara, jer država prvo uzima «svoj» deo na ime raznih poreza i doprinosa.

Svaki dinar koji građani potroše, još dinar im uzme država. Kad odete u prodavnicu sa 100 dinara, to je realno 80, jer 20 dajete za PDV. Zato je potrebno da se građani više uključuju u to kako se njihov dinar troši – rekao je predstavnik NKD-a Danijel Dašić.

U daljem toku akcije usledilo je pitanje upućeno građanima da ako za tih 100 dinara svoje zarade hoće sebi da kupe nešto u prodavnici, da li znaju da kupuju robu koja ne vredi 100 dinara, koliko su je platili, već je zbog PDV njena realna vrednost 80 dinara, što znači da za tih 80 dinara građani moraju da zarade 160 dinara.

Zaključak je da na svaki zarađeni dinar, država uzima dinar preko zarade građana!

Zato je na kraju poslata poruka da građani treba da znaju da mogu da utiču na trošenje svog novca od strane države ili lokalne samouprave.

Podsećamo, Debata će biti održana na tribini koja će se održati u četvrtak 11. aprila u Sali Periodike Javne biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju u 18 sati.  • Ostavi komentar