Najavljeno istorijsko pomirenje srpskog i bugarskog naroda

Eko Taxi Vranje

,

Čin istorijskog pomirenja srpskog i bugarskog naroda dogodiće se u Bosilegradu 1. juna ove godine, u prisustvu najviših zvaničnika dveju država.U tom duhu, sledeće godine u Bosilegradu će najviši zvaničnici dveju država otkriti spomenik i odati poštu svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Ovo je samo deo inicijative koja je obznanjena u četvrtak, 13. aprila u Bosilegradu, na svečanosti polaganja venaca na spomenik bugarskom revolucionaru Vasilu Levskom.

Ovu inicijativu Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji podržali su premijer Bugarske Ognjen Gerdžikov i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji su se susreli prvog dana 24. Međunarodnog dečjeg uskršnjeg festivala u Bosilegradu.

Premijer Bugarske i Dačić obećali pomoć bugarskoj manjini u Srbiji

Pokretač inicijative, Vladimir Zaharijev, predsednik Nacionalnog saveta Bugara (NSB), kaže da je njen tekst prosleđen na verifikaciju parlamentima dveju država u Beogradu u Sofiji.

„Osnovni cilj i smisao ovog dokumenta, kako god se on bude zvao 1. juna, jeste istorijsko pomirenje Srba i Bugara i zajednička izgradnja bolje budućnosti dva susedna i bratska naroda“, kaže Zaharijev.

On je na svečanosti prošlog četvrtka u Bosilegradu takođe rekao da će NSB preuzeti na sebe ulogu koordinatora inicijative, sve dok tekst, naziv  dokumenta i niz pratećih elemenata, ne usaglase parlamenti Srbije i Bugrske“.

R. Irić  • Ostavi komentar