Mustafa: Albanci taoci odnosa Beograda i Prištine

Eko Taxi Vranje

Albanci na jugu Srbije taoci su odnosa Beograda i Prištine, jer mere i kontramere koje su preduzete sa Kosova i iz Srbije najviše pogađaju Albance u Preševu i Bujanovcu, upozorio je u izjavi za list Danas Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji.Ragmi zamera i Beogradu i Prištini na «zanemarivanju problema albanske većine na jugu Srbije».

– U Preševu i Bujanovcu gde su Albanci u većini, isti su problemi i izazovi koji se ne rešavaju decenijama, jer ih vlade u Beogradu i Prištini zanemaruju – poručio je predsednik NSA u Srbiji.

Ragmi Mustafa je kao najveće probleme na jugu Srbije naveo «nepriznavanje broja stanovnika albanske nacionalnosti, nedostatak udžbenika za učenike srednjih i osnovnih škola na maternjem jeziku, nostrifikacija diploma iz Makedonije i Albanije i nepriznavanje diploma sa Kosova.

– Albanaca gotovo i da nema u važnim državnim službama, zanemarljivo su male investicije a problem nezaposlenosti mladih ogroman. Kao napredak od 2001. godine mogu se navesti ulaganja u infrastrukturu – rekao je Mustafa.

Predsednik NSA Srbije ponovio je raniji zahtev da Preševo i Bujanovac bude jedna od tačaka u dijalogu Beograda i Prištine.

S. Kostić  • Ostavi komentar